Suplimentul de cultură / septembrie 2007
4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile
Filmul 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile, regizat de Cristian Mungiu, a avut premiera în cinematografe pe 14 septembrie 2007 şi a încasat, la Bucureşti, pînă duminică, 16 septembrie 2007, 91.408 lei, mai mult decît celelalte filme româneşti care au avut deja premiera în România în 2007. Filmul lui Mungiu a avut încasări, la premieră, de două ori mari decît un alt film românesc premiat la Cannes în 2007, California Dreamin' (nesfârşit), de Cristian Nemescu.

Pelicula 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile a adus în sălile de cinema din Bucureşti 7.690 de spectatori, potrivit datelor parţiale oferite de producători, pe cînd pelicula lui Cristian Nemescu, distinsă cu marele premiu al secţiunii "Un Certain Regard", a fost vizionată la premieră, în întreaga ţară, de 3.829 de spectatori, care au adus filmului încasări de 40.731 lei. Pelicula lui Nemescu a avut premiera în cinematografele din România pe 1 iunie 2007.

Celelalte două filme româneşti care au avut premiera anul acesta sînt Ticăloşii, regizat de Şerban Marinescu, şi După ea, în regia Cristinei Ionescu. Filmul lui Marinescu a intrat în cinematografe pe 16 martie 2007 şi a avut încasări de 38.877 de lei şi 3.632 de spectatori, iar După ea a rulat din 31 august în cinematografe şi a încasat, la premieră, 26.156 de lei din vînzarea a 1.804 bilete, potrivit Agenţiei Champions, care furnizează datele de box-office.

La Timişoara, filmul lui Mungiu a încasat 6.109 lei din vînzarea a 1.132 de bilete, iar la Iaşi, pelicula a încasat 10.751 de lei şi a fost vizionată de 1.789 de spectatori. Pelicula a fost vîndută pînă acum în aproximativ 60 de teritorii şi a avut premiera în Franţa, Italia şi Belgia. Aceasta a încasat la premiera din Franţa 717.633 de dolari şi a ocupat locul 10, potrivit site-ului specializat boxofficemojo.com.. Potrivit declaraţiilor regizorului Cristian Mungiu, făcute la Iaşi, filmul a înregistrat 200.000 de spectatori în Franţa şi 60.000 în Italia.


London Film Festival găzduieşte o dezbatere despre cinema-ul român

O dezbatere despre cinematografia românească, la care participă Cristian Mungiu, alţi cineaşti din România şi jurnalişti britanici, va avea loc la London Film Festival, eveniment în care rulează şi trei filme româneşti, între 17 octombrie şi 1 noiembrie 2007, potrivit site-ului oficial. Dezbaterea "Cinematografia românească: Următorul nou val?" va avea loc pe 20 octombrie şi îi va avea ca invitaţi pe regizorul filmului 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile, Cristian Mungiu, producătorul peliculei California dreamin' (nesfîrşit), Andrei Boncea, jurnalista Adina Brădeanu şi producătorul de film şi directorul executiv al Societăţii culturale NexT şi al Festivalului de Film NexT din Bucureşti, Ada Solomon. Discuţia va fi moderată de criticul de film Nick Roddick.

În programul celei de-a 51-a ediţii a London Film Festival sînt incluse şi trei pelicule româneşti. 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile de Mungiu, premiat cu Palme d'Or anul acesta la Cannes, va fi prezentat într-o proiecţie specială de gală, alături de cel mai nou film cu Brad Pitt, Jesse James, Into The Wild de Sean Penn, I'm Not There, despre viaţa lui Bod Dylan, Lust, Caution de Ang Lee, distins recent la Veneţia cu Leul de Aur, filmul de animaţie Bee Movie, în care Jerry Seinfeld îşi împrumută vocea unei albine, sau documentarul Sicko de Michael Moore.


Regia: Cristian Mungiu Cu: Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Laura Vasiliu, Alexandru Potoceanu, Luminiţa Gheorghiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus