România Liberă / octombrie 2007
Knocked Up
Comedia lui Judd Apatow (autorul lui The 40 Year-Old Virgin) pleacă de la un dat obiectiv. Fericită că a fost promovată la locul de muncă, o tânără merge să se distreze la bar, se pileşte şi se culcă cu primul băiat care o agaţă. A doua zi, când aburii se risipesc, nu ştie cum să scape mai repede de băiat pentru că acesta, soios şi bădăran cum e - mult mai evident în lumina zilei -, nu se asortează deloc cu taiorul şi cu viaţa ei de la televiziune. Însă peste două luni află că e însărcinată şi, pentru că morala îi cere să-l anunţe pe tată, îl caută pe amantul de-o noapte şi încearcă să găsească la început o ieşire din dramă, pe urmă un fel de relaţie, pentru că se hotărăşte să păstreze copilul.

După ce s-a ocupat de bărbaţii de 40 de ani rămaşi cu mintea în urmă, într-o comedie bine scrisă şi fără nici un fel de inhibiţie, Apatow face acum mai degrabă un film pentru femei. Însă n-ai spune că nu surprinde bine şi psihologia masculină. Cel mai bun lucru care-i reuşeşte e faptul că personajele primesc suficient spaţiu de manevră pentru a putea evolua fără să se sucească grosolan de pe-o treaptă pe alta. E mai ales cazul eroului, interpretat excelent de Seth Rogen, care se scutură în 129 de minute de toate mârlăniile, râgâielile şi glumele proaste, devenind un bărbat atent şi responsabil. Pe urmă, Apatow nu dă cu piatra nici în femei, nici în bărbaţi. Şi unii, şi ceilalţi au circumstanţe lor atenuante şi vinile lor pentru eşecul relaţiilor de azi. Chiar dacă începe cu glume de băieţi (care vor pigmenta tot filmul), Knocked Up / Un pic însărcinată are "generozitatea" de a cuprinde ca o magmă toate defectele părţilor, topindu-le până la final într-o simfonie pastelată a înţelegerii dintre sexe, al cărei vârf e, fireşte, momentul naşterii la care se reunesc toate personajele. Şi sora cârcotaşă a eroinei, care-şi cicăleşte toată ziua bărbatul, şi prietenii eroului, al căror eroism de vestiar se face fleaşcă în faţa unui asemenea prag al maturizării. Filmul lui Judd Apatow este o comedie responsabilă. Are cel puţin o secvenţă la care rişti să râzi atât de iresponsabil încât să nu mai auzi replicile.
Regia: Judd Apatow Cu: Seth Rogen, Katherine Heigl, Paul Rudd, Leslie Mann, Jason Segel

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus