Suplimentul de cultură / octombrie 2007
Partea faină din Georgia Rule / Bunica-i şefa!, în care joacă şi Jane Fonda, e că a intrat pe ecranele de la noi în acelaşi timp cu filmul lui Cristian Mungiu. (M-am distrat după conferinţa de presă de la lansarea lui 432 în România, auzind un reporter TV întrebîndu-l pe Cristian Mungiu dacă are o "relaţie personală" cu Jane Fonda - pentru cine a ajuns mai tîrziu în ţară: actriţa l-a sărutat pe obraz cînd i-a înmînat Palme d'Or-ul la Cannes.) Georgia Rule are mai puţin umor şi mai multă dramă despicată în trei şi răsucită în toate părţile. Autorul filmului, Garry Marshall, este totuşi cunoscut pentru comediile sale romantice, începînd cu Pretty Woman şi terminînd cu Runaway Bride sau The Princess Diaries 1 şi 2.

Cred că primul lucru pe care oricine îl spune cînd apare prima oară Jane Fonda în cadru e "ce bine se ţine!". La aproape 70 de ani, actriţa arată uluitor de bine şi e şi foarte energică. De fapt, rolul său îţi aminteşte de cel pe care tatăl său îl făcuse în On Golden Pond, în 1981, unde fiica Jane Fonda şi tatăl Henry Fonda se găseau şi în viaţă, ca şi în film, în momentul în care trebuiau să facă pace. Georgia Rule e scris de Mark Andrus, care a contribuit şi la story-ul pentru As Good As It Gets. Trei generaţii de femei cu bunele şi mai ales cu relele lor, care de bine ce seamănă nu se pot înţelege de nici o culoare. Pe ecran evoluează trei reprezentante de marcă ale unor generaţii diferite - Jane Fonda, Felicity Huffman şi Lindsay Lohan.

Filmul merită să fie văzut pentru cele trei actriţe cărora Marshall le dă roluri consistente, dar relaţia lor de încredere se suceşte şi se răsuceşte pînă nu mai ştii şi aproape că nu mai vrei să ştii cine minte şi cine spune adevărul. Juna Rachel, care spune că a fost abuzată de tatăl vitreg la 12 ani? Tatăl ei, care neagă totul şi nu vrea să accepte să se despartă de mama fetei? Mama lui Rachel, Lilly, care între două sticle de vodcă ba crede, ba nu crede? Dacă n-ar fi fost cele trei actriţe, e foarte probabil ca filmul să se fi răsuflat din prima jumătate de oră şi să fi eşuat în categoria filmelor de femei blonde şi triste, însă cele trei reuşesc să dea greutate unor scene dificile, trecîndu-şi personajele de partea cealaltă a ecranului, în sală.


Bunica-i şefa! / Georgia Rule - de Garry Marshall,
cu: Jane Fonda, Lindsay Lohan, Felicity Huffman, Dermot Mulroney.
Regia: Garry Marshall Cu: Jane Fonda, Lindsay Lohan, Felicity Huffman, Dermot Mulroney, Cary Elwes, Garrett Hedlund, Hector Elizondo

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus