România Liberă / octombrie 2003
Majoritatea filmelor americane sunt bazate pe ideea competiţiei, în multe cazuri aceasta fiind dusă între personajele dihotomice ce întruchipează Binele şi Răul, cu cele mai mari şanse de reuşită pentru primele. Dar şi un film în cheie lirică, scris cu o doză de aşa-zis romantism al prezentului, poate fi, la rîndul său, dedicat unei aprige competiţii între aspiranţii la mîna unei frumoase fete, ce caută cu improbabile şanse de succes dragostea adevărată în tentacularul New York.

Lucy (interpretată de Monica Potter) este o tînără şi talentată jurnalistă, manipulată de sora ei pentru a-şi găsi jumătatea printr-un procedeu denumit pe meridiane americane întîlniri oarbe şi la noi, dacă se mai poartă, vederi. Dragoste la a doua vedere / Autour de Lucy, film semnat de regizorul american Jon Sherman, un cineast familiarizat cu maeştrii filmului european, în special cu Truffaut, se constituie într-o comedie de situaţii determinate de întîmplările legate de căutările lui Lucy, de întîlnirile oarbe ale sale cu cinci candidaţi, tineri frumoşi, educaţi mai mult sau mai puţin, dar care în vederea cuceririi inimii ei vor face totul pentru a o impresiona, pentru a anula inevitabilul joc al discrepanţelor între esenţe şi aparenţe.

Căutarea dragostei adevărate, o adevărată loterie şi în cazul eroinei noastre, este schiţată pe parcursul întîlnirilor succesive, uneori paralele sau chiar concomitente, cu potenţialii logodnici. Aceştia sunt Doug (interpretat de John Hannah), entomolog britanic, cu antecedentul unui dificil divorţ, Gabriel (jucat de Garcia Bernal), un scriitor adept al curentului New Age, avînd o idee fixă, şi anume că este reîncarnarea lui Iulius Cezar, Bobby (interpretat de Anthony LaPaglia), fost sportiv de performanţă, frust şi lipsit de rafinament, dar generos şi imprevizibil, Barry (interpretat de Henry Thomas), patron de întreprindere, descurcăreţ, sensibil şi deloc lipsit de simţul umorului, precum şi Luke (jucat de David Boreanaz), ortoped bogat, obsedat peste limite de reuşita în viaţă, cu calităţi la vedere şi defecte ascunse de caracter.

Lucy trebuie să aleagă între cei cinci competitori (de fapt, doi vor avea succes, fiindcă Lucy are şi prietene nemăritate), iar competiţia se anunţă mai dificilă decît nenumăratele curse de automobile prezente în majoritatea altor pelicule americane. Cel mai greu rol şi cea mai dificilă situaţie o are Lucy, care trebuie să aleagă după întîlnirile cu cei cinci pretendenţi, dar ea va face cu siguranţă alegerea optimă, datorită faptului că divorţul amintit între esenţă şi aparenţă se va manifesta de mai multe ori pe parcursul unei pelicule ce aminteşte în desele ei momente bune de filmele lui Truffaut.

Căutarea bărbatului ideal se dovedeşte pînă la urmă la fel de dificilă ca şi enigma unui film poliţist bine făcut. De altfel, chiar regizorul declară că şi-a gîndit filmul sub forma unui thriller sentimental. Ceea ce i-a şi reuşit în bună măsură, deşi este destul de previzibil pentru soarta a cel puţin doi dintre pretendenţi. Construit pe secvenţe succesive ce evocă întîlnirile căutătoarei lui Făt-Frumos, filmul nu eludează pragmatismul american, prezent mai în fiecare dintre portretele celor cinci aspiranţi.

Dificultatea de a face o alegere corectă, riscul de a pierde cel mai bun partener fac parte din regula jocului sentimental propus de regizorul Jon Sherman, aflat (cu succes) la al doilea său film. Printre valurile de violenţă de pe micile sau marile ecrane, filmul Dragoste la a doua vedere este un film simpatic şi reconfortant.

Fişa tehnică:

Autour de Lucy, SUA-Franţa, 2002
Regia: Jon Sherman
Cu: Monica Potter, Gael Garcia Bernal, David Boreanaz, John Hannah, Anthony LaPaglia, Henry Thomas. Producători: Fabien Liron, Tim Perell

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus