octombrie 2003
A la petite semaine
CU:
GERARD LANVIN
JACQUES GAMBLIN
CLOVIS CORNILLAC
FLORENCE PERNEL
JULIE DURAND

REGIA: SAM KARMANN




SINOPSIS:

Jacques revine acasă după o lungă perioadă în închisoare. Foştii lui asociaţi şi prieteni se strâng în cafeneaua cartierului, mai cu seamă vechiul său prieten Francis şi tinerelul Didier. Au o lovitură de planificat. Ceva uşor de tot.

Dar Jacques ştie că viaţa plină de glamour a carierei unui criminal este o fantezie crudă. Poate că în definitiv adevărata libertate stă sub litera legii sau poate în braţele unei femei necunoscute, Laurence, pe care o întâlneşte într-un club de echangisme. Pentru Francis, care întrevede o nouă lume interzisă când începe să ia lecţii de teatru, şi pentru Didier, care nu are decât dispreţ pentru oricine e îndeajuns de prost să-şi câştige banii prin muncă cinstită, va fi o lecţie dură de învăţat!


De la Gabin la Tarantino

Eroi, anti-eroi, duri, gangsteri şi fete pentru vremuri bune...

Oamenii decenţi ai planetei au fost dintotdeauna fascinaţi de existenţa borfaşilor care au trăit în marginea societăţii. Lumea lor a inspirat o multitudine de clasici ai cinema-ului, de la amarele capodopere ale Filmului Francez al anilor '30 şi '40 cu Jean Gabin şi Louis Jouvet, la dramele vieţii underground în anii '90 ale lui Tarantino.

Citind romanele lui James Ellroy, George V.Higgins şi Leo Malet sau privindu-i pe Belmondo sau Samuel L. Jackson în acţiune, cei care merg la muncă în fiecare zi de la 9 la 5 sunt împărţiţi între teamă şi admiraţie. Băieţii răi se relaxează în timpul zilei, ţin fete în braţe noaptea şi se distrează tot timpul.

Şi-acum o mostră de realitate! Lucrând cu co-scenaristul său Desir Carre, un fost puşcăriaş, actorul-regizor Sam Karmann cunoaşte acest univers atât pe ecran cât şi în versiunile vieţii reale. Micile fărădelegi sunt un obicei şi un mod de viaţă. Iar cei deştepţi sunt cei care lăsa balta acest mod de viaţă înainte să fie prea târziu.


Unora le place CALD!

Când o cafenea pariziană devine Salonul Ultimei Şanse...

Jacques (Gerard Lanvin) - este un om mare, un criminal înrăit.
Francis (Jacques Gamblin) - îl priveşte umil, de jos în sus, îl admiră.
Didier (Clovis Cornillac) - vrea să fie ca el.


Eroii nimănui

Este mai greu să fii un om cinstit pentru o săptămână, decât erou pentru cincisprezece minute...

Aceşti trei bărbaţi au crescut în lumea interlopă. Legile ei, obiceiurile şi codul ei de onoare le-au modelat viaţa. Fărădelegea este orizontul lor şi singurii oameni pe care îi cunosc sunt borfaşi. Dar dacă ar exista şi o altă cale, o altă lume care aşteaptă să fie cucerită?

Jacques a întrevăzut lumea aceea din interiorul unei celule de închisoare şi este hotărît să ajungă în ea. Francis o mai bănuieşte din când în când în cursul lecţiilor de teatru dar poate că nu este încă gata pentru ea. Doar Didier, cel mai tânăr din acest trio de prieteni şi unicul care n-a fost niciodată în închisoare susţine încă cu tărie ca fărădelegea este destinul său...

Dar adevăratul curaj nu este a rezista la atracţia crimei. Regizorul Sam Karmann îl citează pe Jules Renard: "Este mai greu să fii un om cinstit pentru o săptămână, decât erou pentru cincisprezece minute..."


Sam Karmann-Regizor

În 1993 câştiga Premiul Oscar pentru scurt-metraj cu primul sau film: Omnibus. În 1999 este nominalizat la Premiul Celui Mai Bun Film European cu primul său lung-metraj: Kennedy et moi. A la Petite Semaine este cel de-al doilea său lung-metraj. A jucat de nenumărate ori pe scenă sau în alte filme alături de actorii din A la Petite Semaine.

Întrebare: Lumea este una a bărbaţilor?...

Răspuns Sam Karmann: Da, şi filmul meu este o poveste despre un grup de bărbaţi, dar, ca alte asemenea poveşti, ei îşi întrevăd perspectivele alături de femeile lor. Aici femeile posedă adevărata libertate, au un simţ al alegerii.

Eroul nostru, Jacques, a crezut că poate lua o scurtătură pe calea libertăţii, dar se trezeşte că are cincizeci de ani şi că este mai mult decât oricând prizonier al propriului trecut şi al cartierului...

Apoi este Francis. Un artist născut într-o lume de criminali. Vrea să fie actor. Pictează. A alunecat în crimă aproape printr-un accident de naştere... Acum şi el va fi închis. Didier crede că ştie ce vrea, că o carieră de criminal este unicul mod de a fi liber... Şi greşeşte...


Regia: Sam Karmann Cu: Gerard Lanvin, Jacques Gamblin, Clovis Cornillac

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus