octombrie 2007
"Dragostea oamenilor e singurul lucru care mă face să mă uit în continuare la ei", spune steaua căzută pe un tărâm fermecat, Stormhold. Văzută de sus (dar şi de la nivel local) lumea noastră nu pare a fi de invidiat - războaie, ură - şi să recunoaştem că steaua Yvaine, o fată frumoasă ca o zână, are dreptate. "Dragostea e necondiţionată, se oferă, fără a cere nimic în schimb", mai adaugă Yvaine în monologul din căruţa vrăjitoarei şi, ca spectator transformat în personaj, pare a şti mai multe despre acest sentiment decât Tristan. Tristan, cel care pleacă în căutarea stelei căzătoare pentru a o oferi în dar frumoasei satului Wall - sat numit astfel pentru că este împrejmuit cu un zid a cărui spărtură spre lumea magică e păzită de un bătrânel -, Tristan care are dragostea sub ochi dar e prea orb ca să o vadă.

Stardust / Pulbere de stele, filmul regizat de Matthew Vaughn după cartea omonimă (apărută şi în România anul acesta, la Editura Tritonic) a scriitorului Neil Gaiman - care e şi producător al filmului - , este un basm dinamic, cu vrăjitoare vânând tinereţea veşnică, o fată de împărat transformată în păsăre captivă, fii de împărat în căutarea rubinului care le-ar da dreptul să urce pe tron, o stea căzătoare cu chip de fată, un băiat de la ţară naiv şi îndrăgostit care are o săptămână la dispoziţie ca să aducă în batistă steaua căzătoare promisă celei pe care crede că o iubeşte, un căpitan vânător de fulgere sentimental sub aparenţa de dur. Toată acţiunea se învârte în jurul stelei prăbuşite din cauza unui rubin aruncat de împăratul muribund şi pe care aceasta şi-l va atârna la gât, aducând astfel pe urma ei şi pe fiii împăratului, pe lângă vrăjitoarele dornice de tinereţe eternă.

Vânând steaua sau rubinul, vor fi cu toţii pe acelaşi drum, căutându-se, ascunzându-se, luptându-se cu armele vrăjilor, cu iscuţimea limbii - şi umor e, slavă Domnului - sau a săbiilor, căci doar sunt personaje de basm. Interpretate de actori celebri sau anonimi dar cu reale şanse de celebritate - Michelle Pfeiffer, Robert de Niro, Peter O'Toole, Claire Danes - Yvaine, Charlie Cox - Tristan.

Ca orice basm, se termină cu happy end, şi nimic nu e forţat, căci este... un basm, o lume unde totul se poate întâmpla şi unde cei buni îi înving pe cei răi, aşa cum am învăţat noi la şcoală, clişee pe care să le aplicăm apoi şi în realitate, fără umbre, totul e alb şi negru - personajul pozitiv îl învinge pe cel negativ. Dar aici nu mă deranjează, e film-basm, ce mă deranjează e că vrăjitoarea interpretată de Michelle Pfeiffer nu a făcut o vrajă să putem găsi locuri de parcare.

PS: că Tristran din carte a fost adaptat Tristan în film am înţeles, a fost decizia regizorului sau a cui o fi fost. Dar că numele de familie Thorn, din carte, apare Thorne în titraj, a cui decizie o mai fi fost?
Regia: Matthew Vaughn Cu: Charlie Cox, Claire Danes, Peter O'Toole, Robert de Niro, Ian McKellen, Michelle Pfeiffer

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus