România Liberă / octombrie 2003
Jezebel
Filmul Jezebel - Femeia diabolică (SUA, 1938), în regia lui William Wyler, cu: Bette Davis (al doilea premiu Oscar pentru acest rol), Henry Fonda, Fay Bainter (şi ea Oscar, pentru rol secundar), Margaret Lindsay, Donald Crisp, George Brent, Richard Cromwell, este o tipică poveste de "dragoste şi război" a Sudului pre- şi în timpul Războiului Civil, cu baluri fastuoase la care roiesc fete gata de măritiş şi cu iubiri neînţelese şi neconsumate, frînte de începerea războiului.

Asemănarea cu Pe aripile vîntului nu este deloc întîmplătoare, Jezebel fiind replica unui studio rival la anunţata superproducţie cu Vivien Leigh, pe atunci o necunoscută, dar bazată pe o carte care stîrnise deja patimi furtunoase. Ceilalţi moguli s-au grăbit să improvizeze un film pe acelaşi subiect, cu vedeta lor, Bette Davis, şi timpul a arătat că bine au făcut. Reuşita filmului, excelent făcut, ne face să avem acum două producţii bune despre acea perioadă, pe lîngă impunătoarea Scarlett O’Hara strecurîndu-se totuşi şi Femeia diabolică. Personajul lui Bette Davis are accentuate trăsăturile negative, fiind capricioasă, încăpăţînată şi rea, dar, în final, este capabilă şi ea de sacrificiul care a impresionat atît la Scarlett ("Şi mîine va fi o zi", nu-i aşa?), însoţindu-şi fostul iubit pe insula leproşilor. Actriţa se pare că a avut o apetenţă pentru astfel de personaje "diabolice", culminînd la bătrîneţe (dar la maximum de expresie actoricească) cu terifiantul Ce s-a întîmplat cu Baby Jane?, un horror dintre cele mai reuşite, deşi nu apare nici un monstruleţ de plastilină.

William Wyler (1902-1981) este unul dintre cele mai importante nume ale Hollywood-ului clasic. Ne mărginim să dăm acum doar lista celor mai valoroase filme ale acestui meşteşugar, exemplu de profesionalism regizoral (de trei ori Oscar pentru film şi regie): These Three/Infamia (1936), Jezebel, La răscruce de vînturi (1939), The Letter/Taina ei (1940), The Little Foxes (1941), Mrs. Miniver (1942), The Best Years of Our Lives (1949), The Heiress/Moştenitoarea (1949), Vacanţă la Roma (1953), The Big Country/Ferma din Arizona (1958), Ben Hur (1959), Colecţionarul (1965), Cum să furi un milion (1966), Funny Girl (1968). De menţionat colaborarea cu marele operator Gregg Toland, care i-a fost credincios de-a lungul deceniilor.


Regia: William Wyler Cu: Bette Davis, Henri Fonda

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus