octombrie 2007
Motto: La vremea când vei citi acestea va fi întuneric pe pagina următoare
(W.S.Mervin - Scrisoare)


Pe 9 februarie 2001, un om sătul de viaţă caută pe Internet oameni care au aceleaşi gânduri. Zece zile mai târziu totul este aranjat. O tânără şi un tânăr se sinucid, sărind împreună de pe stânca Prekestolen, de la 600 de metri altitudine.

Inspirat de această întâmplare adevărată, Igor Bauresima scrie o piesă cu leitmotivele culturii pop: împinşi de dorinţa atingerii absolutului, însetaţi de dorinţa de a muri, cei doi încearcă să mai trăiască un ultim rest de adevăr punându-şi capăt zilelor. August şi Iulia sunt în căutarea realităţii. Moartea le apare ca fiind singura experienţă de viaţă, cea mai reală. În 10 secunde de cădere liberă ei experimentează moartea ca dovadă a existenţei umane.

Vor să lase în urmă o ultimă dovadă, dar sunt atraşi într-un joc al vanităţii, din care nu există ieşire. Cu un aparat de filmat poţi reduce lumea la un punct şi-ţi poţi alege fragmente din nelimitatul întreg. Şi te poţi înscena singur. Dar dacă îţi înscenezi propria viaţă, dispar definitiv limitele dintre "adevăr" şi "fals". Şi dacă eşti atât de preocupat cu prezentarea vieţii, atunci te mai gândeşti oare la moarte ? Sau ceea ce trăiesc ei este "realul" ?

Bauersima a dat un nou sens termenului de teatru-film, reconstituind pe baza unui material video fictiv ultimele momente ale vieţii. Îi reuşeşte o prezentare exactă şi plină de umor a generaţiei Internet şi o pledoarie pentru viaţă.


norway.today

De: Igor Bauersima
Traducerea: Victor Scoradeţ
Regia : Andreea Vălean
Scenografia: Constantin Ciubotariu
Cu: Paula Simion, Gabriel Pintilei
De: Igor Bauersima Regia: Andreea Vălean Cu: Paula Simion, Gabriel Pintilei

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus