Suplimentul de cultură / octombrie 2007
În preselecţia pentru Festivalul de Film DaKINO, cel mai vechi din România, ce va avea loc între 20 şi 24 noiembrie 2007, s-au înscris 298 de scurtmetraje de ficţiune şi 83 de documentare din 45 de ţări, anunţă organizatorii. Scurtmetrajele de ficţiune şi cele documentare provin din SUA, Canada, Africa de Sud, Australia, Brazilia, Portugalia, Irlanda, Mexic sau Maroc şi trebuie să treacă de etapa de preselecţie, coordonată de criticul de film Irina Margareta Nistor. S-au înscris în competiţia festivalului ajuns la a XVII-a ediţie şi 37 de pelicule româneşti.

Festivalul DaKINO a avut prima ediţie în 1991, iar din 1994 a devenit un eveniment internaţional, ce i-a avut invitaţi, printre alţii, pe Nikita Mihalkov, Costa Gavras, Emir Kusturica, Jiri Menzel sau Anthony Minghella. Printre cineaştii români ale căror scurtmetraje au fost premiate în festival se numără Cristian Mungiu, premiat cu Palme d'Or la Cannes în 2007, Florin Iepan, Alexandru Solomon sau Tudor Giurgiu. Anul trecut, trofeul pentru scurtmetraj a fost cîştigat de Radu Jude, pentru filmul Lampa cu căciulă, premiat ulterior şi la Festivalul de la Sundance, dar şi în alte festivaluri internaţionale.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus