România Liberă / octombrie 2003
Multe filme au fost făcute pe diverse meridiane despre şarlatani, escroci, unele intrînd chiar în istorie (Escrocii lui Fellini sau Cele mai frumoase escrocherii din lume). Sir Ridley Scott a ales un excelent subiect cu o temă recurentă, aceea a hoţului păcălit (de strălucirea propriilor performanţe), subiect cumpărat de producători chiar înainte de a apărea, într-un roman semnat de romancierul Eric Garcia (şi publicat la Random House).

Susţinute mai mult de calităţile de psihologie umană pe care trebuie să le etaleze protagoniştii, acţiunile şi relaţiile acestora se înscriu într-un registru extrem de firesc de credulitate umană ce facilitează cu prisosinţă succesul "loviturilor" (din care nu lipseşte nici trucul cu biletul cîştigător la loterie).

Filmul se urmăreşte cu interes, în primul rînd datorită jocului spectaculos prestat de Nicolas Cage în rolul lui Roy, escrocul escrocat, tăticul cu inimă mare care în final se va pocăi, obligat de un destin construit cu propriile talente. Cu o disponibilitate comică fără margini, Nicolas Cage nu-şi caricaturizează personajul, conferindu-i credibilitate, umor şi căldură. Frustrările lui Roy capătă accente dramatice nu atît din pricina profesiunii alese, cît din cauza vulnerabilităţii care l-a îndepărtat de orice relaţie umană serioasă. Surpriza filmului vine din partea actriţei Alison Lohman, interpreta Angelei, "fiica" lui Roy, care reuşeşte să se impună în dificilul rol al fetiţei de 14 ani care dă peste cap viaţa tatălui său, cu implicaţiile ce decurg din descoperirile reciproce.

Conceput ca un thriller psihologic, filmul lui Sir Ridley Scott este construit într-o arhitectonică solidă, cu personaje ce se reţin, cu o morală eliberată de tezism. Autorul filmelor Dueliştii, Thelma şi Louise, Blade Runner, Legend, Black Hawk Down, sau Gladiatorul rămîne acelaşi regizor interesat de psihologia umană, cu meandrele ei, mai mult sau mai puţin spectaculoase.



Fişa tehnică
:

Matchstick Men, SUA, 2003
Regia: Sir Ridley Scott
Cu: Nicolas Cage, Sam Rockwell, Alison Lohman, Bruce McGill
Regia: Ridley Scott Cu: Nicolas Cage, Alison Lohman, Sam Rockwell

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus