octombrie 2007
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2007
Spectacolul premierelor mondiale de la ASTRA Film Fest a cuprins şi For God Sake (Cazul Tanacu). Filmul semnat de Tatiana Niculescu Bran, Ionuţ Teianu şi Mirel Bran este concentrat pe povestea măicuţei care se presupune că a murit în urma unui proces de exorcizare, la mănăstirea Tanacu. Filmul urmăreşte evenimentele principale ale cazului, scoţând la iveală nu numai situaţii inedite, ci şi personaje şi declaraţii necunoscute publicului până acum.

"Crucificată de călugăriţe şi de un preot, o tânără măicuţă a murit după ce a fost expusă unui ritual de exorcism desfăşurat într-o mănăstire din România". Această poveste a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume în iunie 2005. Scenariul medieval şi atenţia mediei au stârnit imaginaţia publicului internaţional. În februarie 2007, preotul a fost condamnat la 14 ani de închisoare, iar călugăriţele la 8, respectiv 5 ani. Ce este realitate şi ce este ficţiune în această poveste incredibilă? Cu ajutorul fotografiilor de arhivă, a mărturiilor în exclusivitate şi a unor imagini inedite, documentarul spune povestea vieţii şi a morţii Irinei Cornici într-o manieră complexă, pătrunzând dincolo de ceea ce a fost prezentat în media. Este o poveste complicată despre malpraxis medical şi religios şi despre instituţii derutate ale unei ţări proaspăt devenite membru UE, care nu este încă pregătită să se desprindă de moştenirea comunistă.

Filmul aduce în prim plan nu numai poziţia călugărului condamnat, ci şi cea a familiei şi a prietenilor apropiaţi ai Irinei Cornici, înainte de a se călugări.

Filmul a fost proiectat în premieră mondială, vineri seara, 26 octombrie 2007, de la orele 20.45, în prezenţa regizorilor, Tatiana Niculescu Bran, Ionuţ Teianu şi Mirel Bran.



(Tatiana Niculescu Bran)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus