octombrie 2007
Vampirul decăzut, filmul lui Florin Iepan, a cărui premieră a avut loc aseară în cadrul ASTRA Film Fest, a fost aplaudat îndelung de publicul care a umplut sala mare a Festivalului. "Acest film nu l-am făcut pentru mine. L-am făcut pentru televiziune şi sunt onorat că premiera lui are loc în cadrul acestui Festival. Vampirul decăzut face parte dintr-o serie de filme biografice despre mai mulţi actori americani cu origine est-europeană", a dezvăluit autorul filmului.

Filmul lui Iepan urmăreşte viaţa lui Bela Lugosi, starul hollywoodian de origine română, primul care l-a întruchipat pe Dracula, personaj cu care a ajuns să se identifice în prima parte a secolului trecut. Vampirul decăzut prezintă nu numai o colecţie de imagini celebre legate de viaţa lui Lugosi, ci aduce în prim plan şi o serie întreagă de secvenţe şocante despre obiceiurile precreştine legate de moarte, din Banat şi Transilvania.

"Am ales să aduc în discuţie şi aceste ritualuri precreştine, deoarece cred că este un domeniu care ţine de antropologie şi de care nu ar trebui să ne ferim. Aceste ritualuri alcătuiesc o poveste mult mai interesantă decât cea a lui Bram Stocker. Aici mă refer la ritualurile vechi de 3-4.000 de ani", a precizat Iepan.

Cunoscut realizator de documentare care studiază amănunţit astfel de ritualuri, tradiţii şi mituri străvechi, Iepan consideră că istoria lui Bela Lugosi şi-ar pierde importanţa fără acea legătură vizibilă cu aceste tradiţii şi mituri. "Mai toate documentarele despre Dracula ocolesc aceste tradiţii precreştine. Şi cred că mai există o legitimitate pentru faptul că am adus aceste discuţii în film - Bela Lugosi a construit constant o legendă în jurul său. A fost decizia lui de a se promova în felul acesta. Iar această alegere a lui îmi permite să duc speculaţia mai departe. Nu poţi vorbi despre Lugosi fără să prezinţi astfel de ritualuri", a adăugat Florin Iepan.

Documentarul lui Florin Iepan urmăreşte cu lux de amănunte cariera primului actor care l-a întruchipat pe Dracula, misticul vampir închipuit de Bram Stocker. Personaj pentru care şi-ar pune cariera la bătaie mulţi actori în ziua de azi, în primii ani ai cinematografiei, Universal Pictures a găsit relativ greu un actor dispus să joace pe un astfel de scenariu. Bela Lugosi şi-a dorit mult acest lucru, jucând acest rol în mai multe piese de teatru. Succesul filmului în Statele Unite l-a transformat aproape peste noapte într-una din cele mai cunoscute figuri de la Hollywood. A jucat în peste 100 de filme, a fost căsătorit de patru ori, a devenit un megastar al primei jumătăţi de secol.
Regia: Florin Iepan Cu: Bela Lugosi jr., Istvan Szabo, Boris Karloff, Gary Rhodes

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus