octombrie 2007
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2007
Sala Thalia a găzduit, sâmbătă, 27 octombrie 2007, festivitatea de premiere a celei de-a noua ediţii a Festivalului de Film Documentar şi Antropologie Vizuală, 2007. Marele premiu ASTRA a fost acordat de către juriul reunit al Festivalului pentru filmul lui Dan Alexe, Cabal la Kabul, film intrat în competiţie la secţiunea Internaţional. "Cele două jurii ale Festivalului au apreciat în unanimitate valoarea umană a filmului. Abordarea documentaristică a jurnalistului care a ştiut să surprindă lucrurile în elementul lor real, să creioneze în detaliu două portrete puternice şi să păstreze echilibrul între două probleme serioase de viaţă, având în vedere contextul dramatic în care se desfăşurau, precum şi umorul involuntar, toate acestea fac filmul merituos pentru Marele Premiu al celei de-a noua ediţii a ASTRA Film Fest", a dat citire motivaţiei juriului Cristi Puiu.

Vizibil emoţionat, Dan Alexe a mulţumit pentru premiu. "Locuiesc de 20 de ani în Belgia şi este foarte important faptul că am primit acest premiu. Cabal la Kabul este filmul în care am investit cel mai mult, mai ales în ceea ce priveşte munca mea. Am trăit la Kabul timp de trei ani, am învăţat limba localnicilor şi cred că am reuşit să devin una cu personajele filmului", a povestit Dan Alexe la primirea premiului.



(Dan Alexe)
Secţiunea România

La secţiunea România, premiul a fost acordat de British Council celor două regizoare ale filmului Stăm, Anne Schiltz şi Charlotte Gregoire. "Realizat tehnic la standarde înalte, filmul redă legătura intimă dintre subiecte şi realizatorii de filme. Ca spectatori suntem conduşi tot mai şi tot mai departe într-o lume spirituală a anxietăţilor legate de identitatea persoanelor, a apartenenţei lor culturale, a supravieţuirii economice, iubirii, a căsătoriei şi maternităţii, în timp ce personajele filmului luptă în fiecare zi a existenţei lor şi se confruntă cu inerentele conflicte ale lumii", a motivat juriul.

Tot la secţiunea România, premiul Institutului Cultural Român a fost acordat pentru filmul Corinei Radu, Bar de zi şi alte povestiri. "Filmul are o abordare artistică de-a dreptul curajoasă în contemplarea destinului uman determinat de societate, de condiţiile politice şi sociale ale personajelor principale. Foarte bine alese, imaginile fotografice dinamice şi simţul ridicat al ritmului ridică nivelul poveştii la rang de cinema-verite", susţin membrii juriului. De altfel, în aceeaşi seară, Corina Radu a fost recompensată de Fundaţia Raţiu cu o bursă de o lună în Anglia, pentru specializarea în filmul documentar. Alături de Corina Radu, din cele 23 de dosare depuse pentru această bursă a fost ales şi cel al Adinei Pintilie.



(Corina Radu)
În afara celor două premii, juriul a mai acordat două menţiuni pentru filmele Dincolo de păduri, semnat de Gerald Igor Hauzenberger (Austria) şi Obcina, al lui Bjorn Reinhardt (Germania).


Secţiunea Internaţional

La secţiunea Internaţional au fost oferite două premii. Premiul Televiziunii Române a fost decernat lui Peter Lom, pentru filmul Mersul pe frânghie. "Juriul a decis în unanimitate să acorde premiul pentru acest film care, într-un mod foarte poetic şi cinematografic aduce la vedere, cu succes, unele din cele mai vechi dileme ale lumii - confruntările dintre diferite tradiţii şi regimuri, opreliştile religioase şi liberul arbitru în viaţă", au motivat membrii juriului acordarea acestui premiu.

Cel de-al doilea premiu oferit în cadrul secţiunii Internaţional a fost acordat de reprezentanţii Fundaţiei Raţiu, din Marea Britanie, pentru filmul Prirenchnyy, oraşul care nu există, al regizorului Tone Grottjord. "Este un portret subtil al singurătăţii în rândul câtorva oameni în vârstă rămaşi într-un oraş minier părăsit, din Rusia. Filmul evocă în mod contemplativ trecerea timpului", susţin membrii juriului ASTRA Film Fest.

Şi la această secţiune juriul a acordat două menţiuni - lui Frode Storaas şi Liivo Niglas pentru Oameni care aduc ploaia şi lui Simon Chambers, regizorul filmului Orice căsnicie reuşită începe cu lacrimi.


Secţiunea Europa

Strada noastră, (Nasa Ulica) semnat de Marcin Latallo a fost recompensat cu premiu în cadrul secţiunii Europa. Juriul a fost atras de "realizarea frumoasă a unui proiect pe termen lung care include atât personaje memorabile, asemenea situaţiilor. Marcin Latallo ilustrează într-un mod briliant istoria unei familii alături de cea a oraşului ei". Cel de-al doilea premiu al secţiunii Europa a fost acordat pentru filmul Două surori, realizat de Jasna Krajinovic. "Este vorba de un foarte puternic studiu asupra unei relaţii intense şi complexe. Regizorul utilizează camera de filmat pentru a explora şi provoca personajele în a-şi releva unele dintre cele mai profunde sentimente. Autoarea ne lasă un memorabil portret de iubire în mijlocul unui teritoriu contaminat", au caracterizat membrii juriului filmul pe care l-au premiat.


Secţiunea Student

În cadrul secţiunii Student au fost acordate, de asemenea, două premii. După război, al sârbului Srdan Keca, a fost recompensat cu unul din cele două premii "pentru modul delicat în care creează o lume a no man's land, între trei graniţe". În cadrul aceleiaşi secţiuni, cel de-al doilea premiu a fost decernat lui Chana Zalis (Israel), regizorul filmului Adevăruri nepermise. "Regizorul tratează un subiect dureros şi personal cu onestitate, înţelepciune şi un rafinat simţ al umorului", au motivat membrii juriului.

În cadrul acestei secţiuni, juriul a acordat o menţiune filmului Independenţa, realizat de tânărul sârb Rastko Petrovic.


Premiul Uniunii Europene

În fine, reprezentanţii Misiunii Uniunii Europene în România au acordat un premiu pentru Casa mea, regizat de Debora Scaperrotta. Filmul, înscris în secţiunea Student a ASTRA Film Fest, a fost apreciat de juriu "pentru extraordinara manieră în care documentaristul îşi ascultă şi observă copiii. Este un domeniu în care e greu să mai spui ceva nou. Debora Scarperrotta evită capcanele sentimentaliste şi ne oferă momente genuine şi pline de revelaţii".


Premiul pentru grupaj fotografic

În cadrul ediţiei din acest an, pentru prima oară în istoria Festivalului a fost acordat şi un premiu pentru grupaj fotografic. Câştigătorul a fost ales dintre cei 42 de fotografi care selecţionaţi în expoziţia Transilvania mea. Premiul acordat de Institutul Cultural Român a fost decernat fotografului olandez Manfred Wirtz.


Festivalul devine anual

"Credem în filmul de non-ficţiune, în documentar şi în forţa lui creatoare. Mulţumim partenerilor noştri şi sponsorilor, cu ajutorul cărora am realizat şi această ediţie", a declarat Dumitru Budrala, directorul fondator al Festivalului, în încheierea festivităţii de premiere. Pe ecranul din spatele său a fost proiectat mesajul "Ne vedem la ASTRA Film Fest 2008", semn că, din acest an, Festivalul de Film Documentar şi Antropologie Vizuală a devenit un eveniment care va avea loc în fiecare ultimă săptămână a lui octombrie şi nu odată la doi ani, ca până acum.



(Dumitru Budrala)
De la Sala Thalia, mulţimea ASTRA Film Fest s-a reîntors la Casa de cultură, locul de desfăşurare al Festivalului, având în frunte Fanfara lui Crăciun din satul Zece Prăjini. Membrii celebrului taraf au pus pe jar şi la dans toţi participanţii la ASTRA Film Fest 2007.

Ziua de duminică, ultima a AFF 2007 a inclus proiecţiile tuturor filmelor premiate în cadrul acestei ediţii. Intrarea la proiecţii a fost gratuită.



(Adina Vărgatu, Csilla Kato şi Dumitru Budrala, organizatorii ASTRA Film Fest)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus