Suplimentul de cultură / decembrie 2006
Trofeul Festivalului Internaţional de Film DaKINO, care s-a încheiat duminică, 26 noiembrie 2006, a fost adjudecat de regizorul Radu Jude, cu scurtmetrajul Lampa cu căciulă. Filmul, distins cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Filmului Est-European de la Cottbus şi Marele Premiu pentru scurtmetraj la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, are un scenariu semnat de scriitorul Florin Lăzărescu.

"Premiul e foarte important pentru mine, pentru că e un film care s-a realizat greu, a fost respins de Centrul Naţional al Cinematografiei acum doi ani", a declarat regizorul la primirea trofeului. Premiul pentru cel mai bun documentar a revenit tot unui român, care a reprezentat însă Franţa în competiţie: Alexandru Solomon, cu filmul Clara B.. Alte trei premii au fost adjudecate de realizatori din Ungaria: la secţiunea documentar, cea mai bună regie - Robert Lakatos, pentru Moszny, cel mai bun film de autor, Strip-tease de Attila V. Nagy, iar la ficţiune directorul de imagine Sandor Csukas, pentru imaginea din filmul Doll No. 639, în regia lui Andras Gyorgy Deşi şi Gabor Moray.

Din motive de organizare, ediţia din acest an, a XVI-a din istoria festivalului, a fost comprimată în patru zile în loc de şase. Cele 106 filme din competiţie, din care 20 româneşti, au rulat din această cauză de dimineaţă pînă seara, cel mai adesea fără spectatori. Selecţia celor peste 350 de producţii înscrise în concurs a fost realizată de Cristina Corciovescu - membră a Uniunii Cineaştilor din România şi a Féderation Internationale de la Presse Cinématographique - şi de criticul de film Magda Mihăilescu.


DaKINO nu e nici Berlin, nici Cannes

Deşi a avut un buget mai mare decît în ediţiile precedente, de circa 500.000 de euro, festivalul nu s-a remarcat printr-o organizare de excepţie, nici prin invitaţi speciali. "DaKINO nu e nici Berlin, nici Cannes, nici Veneţia, de aceea disponibilitatea invitaţilor speciali de a veni cade cum apare ceva mai important", a explicat Dan Chişu, directorul Fundaţiei DaKINO, într-o conferinţă de presă. Dacă în 2005 evenimentul a fost deschis de Goran Bregovici, anul acesta a fost inaugurat de expoziţia de tablouri Enigma of love a artistului maghiar Samuel Havadtoy, cunoscut mai ales pentru relaţia sa de peste 20 de ani cu Yoko Ono.

Gala Laureaţilor a fost marcată de un spectacol video-proiecţie cu imagini din filme celebre şi un recital la ţambal cu fragmente din coloane sonore cunoscute. Proiecţia de final, a filmului Combien tu m'aimes? cu Monica Bellucci şi Gerard Depardieu, a fost vizionată doar de cîţiva spectatori, din cauza lipsei subtitrării şi a sonorizării defectuoase de la Complexul Auditorium al Muzeului Naţional de Artă din Bucureşti. Punctul forte al evenimentului l-au reprezentat însă filmele, pentru că, aşa cum se anunţase, DaKINO nu a fost "un festival al blockbuster-elor".

Florin Lăzărescu: "Acesta e chiar primul scenariu pe care l-am scris şi succesul acestui film mă bucură cu atît mai mult. Practic, legătura mea cu lumea filmului, cu faptul că scriu scenarii porneşte de la Lampa cu căciulă. Filmul acesta e mult mai autobiografic decît cărţile mele. Am fost foarte implicat şi chiar mi-a reuşit povestea. Cînd a văzut-o, taică-miu s-a integrat în aceasta. Deşi nu ştia ce urmează în film, îmi spunea: «Uite, acum mă duc în locul cutare». Am trăit acele lucruri împreună. E povestea unui tată şi a unui fiu, prezentată cînd merg ei să repare la oraş un televizor vechi cu lămpi."

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus