noiembrie 2007
Realizat de un regizor care a cochetat cu clasicul - Julian Jarrold a mai semnat pentru televiziune Marile speranţe, Povestiri din Canterbury (serial), Crimă şi pedeapsă, dar şi un episod din Cracker, Becoming Jane poartă pecetea fină, dar fermă a producţiilor britanice de epocă. E profesionist până în cele mai mici detalii, e foarte îngrijit - de la amănunte tehnice până la amănunte de vestimentaţie sau exprimare, e foarte corect jucat - şcoala britanică de actorie e vestită. Acestea sunt lucruri care îl conving pe spectator că merită să aibă încredere în ce vede pe ecran.

Povestea vieţii prozatoarei Jane Austin, sau a unei felii din ea, are în mod intenţionat aerul unui film inspirat din scrierile lui Jane Austin. Explicaţia e simplă: Jane Austin şi-a extras subiectele din propria-i viaţă. Însă Becoming Jane are mai puţină substanţă decât aveau romanele Mândrie şi prejudecată sau Raţiune şi simţire. Nu din vina lui Jane Austin, ci a scenariştilor care nu s-au complicat prea mult. Becoming Jane nu are nici umorul romantic şi duelul asumat la nivel de pas-de-deux din miniserialul Mândrie şi prejudecată, realizat în 1995 pentru televiziunea britanică, şi nici pe departe fluiditatea atemporală şi colorată a ecranizării lui Ang Lee, tot din 1995, după Raţiune şi simţire, Sense and Sensibility.

Becoming Jane se alătură mai degrabă ecranizării pentru marele ecran a romanului Mândrie şi prejudecată din 2005 (cea cu Keira Knightley), preluându-i inconştient supraîncărcarea estetică în detrimentul unei viziuni regizorale personale. Julian Jarrold e un bun meseriaş până şi după cum îşi alege actorii. Cu excepţia protagonistei, Anne Hathaway, care îşi estompează foarte bine accentul american, distribuţia cuprinde doar actori britanici, unii atât de rodaţi în partituri clasice (Maggie Smith, James Cromwell) încât alegerea lor nu mai surprinde pe nimeni. Filmul lui Jarrold, elegant şi îngrijit, poate fi potrivit mai mult pentru micul ecran, mai ales în serile friguroase de iarnă.


Becoming Jane de Julian Jarrold,
cu: Anne Hathaway, James McAvoy, Julie Walters.
Regia: Julian Jarrold Cu: Anne Hathaway, James McAvoy, Julie Walters, James Cromwell, Maggie Smith, Joe Anderson

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus