Suplimentul de cultură / noiembrie 2007
Îngăduiţi-i autorului să se includă în poveste. Căci întîlnirea cu Scorpions nu poate fi decît o poveste spusă la persoana întîi. Orice altă versiune ar fi o minciună lipsită de emoţie. Credeam, aşadar, că suferisem un soi de desensibilizare, după tot şirul de concerte din acest an de la Sibiu. La ce puteam să mă mai aştept, ce putea să mă mai mulţumească? Lovită de nefericitul sindrom, dădusem astă vară şi-o fugă la Festivalul de la Sziget, în Budapesta, în căutare de senzaţii tari. Sibiul nu-mi mai ajungea.

În aceste condiţii, aproape n-am mai reacţionat cînd am auzit că vine Scorpions, pe 10 noiembrie 2007, într-un concert gratuit în Piaţa Mare. Dar ce naivă fusesem să cred că muzica pe care o ascultam de pe la 14 ani în camera mea, pînă la abrutizare, de pe casete aduse de rudele din Germania, nu m-ar mai putea mişca!


Zîmbete şi autografe

Scorpions au venit la Sibiu cu numai cîteva ore înainte de concert. S-au cazat şi au apărut zîmbitori la conferinţa de presă. Au vorbit toţi cinci, au răspuns la orice fel de întrebare (chiar şi la cele de genul "aţi auzit de oraşul Cluj?"), au rîs şi apoi au dat autografe pe afişe, pentru jurnalişti. M-am perindat şi eu pe la fiecare - se pare că, miraculos, aveam iar 14 ani şi mă înroşisem toată. Iar cînd l-am văzut pe Klaus Meine, pomenindu-mă singură faţă în faţă cu posesorul vocii pe care atît de mult o îndrăgeam, a vorbit gura fără mine şi m-am trezit pur şi simplu mulţumindu-i şi mărturisindu-i ce fericită sînt că au venit. Alţii au îndrăznit şi au făcut fotografii, obraz lîngă obraz cu solistul de la Scorpions.


Beţe şi pene pentru public

În Piaţa Mare, la doar cîteva grade Celsius peste zero, Compact a cîntat în deschidere, încălzind cei treizeci de mii de spectatori veniţi nu numai din Sibiu, ci de la multe sute de kilometri. Dimensiunile "prăpădului" ţi se arătau încă din cartiere - la ceas de seară, coloane de rockeri se îndreptau spre centru. Străzile din împrejurimi erau pline de maşini cu numere de Mureş, Arad, Bucureşti sau Covasna. Piaţa Mare a fost plină ochi. Scorpions a început recitalul cu una dintre piesele noi, Hour I, concertul fiind parte din turneul de promovare a albumului Humanity. Au urmat însă şi multe piese dintre cele vechi, aşa că mii de voci au cîntat refrenele arhicunoscute.

Klaus Meine a dăruit publicului cîteva sute de beţe de tobă, aruncate ca florile, în mănunchiuri, în timp ce ceilalţi Scorpioni au împărţit pene de chitară albastre, inscripţionate cu numele trupei, care zburau ca fluturii peste capetele celor aflaţi în faţa scenei. Două ore au cîntat, făcînd piaţa să explodeze de fericire, căci bucuria cîntăreţilor era vizibilă, ca o minge fierbinte de aur, aruncată spre public şi de acolo venind înapoi spre scenă. Scorpions şi-au prelungit concertul cu o jumătate de oră şi, după un solo îndrăcit al bateristului - ultima achiziţie a trupei, din America -, cei cinci s-au întors la bis, cu Still Loving You, Wind of Change şi încheind cu Rock You Like a Hurricane.



Mărturisiri

Despre noul album, Humanity: "Acest album reflectă aspecte ale umanităţii. Este vechiul mesaj, Make love, not war!"
Oamenii din România li se par foarte schimbaţi după 14 ani de la prima lor vizită: "Sînteţi mult mai deschişi decît pe atunci. Mai veseli!".
De ce au atîţia fani şi după atîţia ani: "Din cauza Internetului. Stai în faţa computerului şi poţi găsi totul. Dar nu poţi avea emoţia contactului uman! Cred că şi tinerii şi-au dat seama de asta. Vin la concerte, alături de cei care au crescut cu muzica noastră".
Piesele de pe noul album Humanity pot fi ascultate (temporar) pe situl trupei.
Concertul gratuit a fost organizat de firma Ambient, cu ocazia a 15 ani de funcţionare. Firma este partener oficial al programului Sibiu 2007.



Final - De două ori adio Sibiu 2007

Finalul programului Capitalei Culturale Europene va fi marcat de două ori. Pe de o parte, Ministerul Culturii va organiza evenimente pe 1 decembrie 2007. Pe de altă parte, municipalitatea va cheltui 2,2 milioane de euro pentru un şir de evenimente, la final de decembrie. Va fi un concert rock pe 12 decembrie, pe 27 decembrie va cînta Eros Ramazzoti, iar pe 31 decembrie va fi un concert al trupei The Prodigy şi un spectacol pirotehnic al Groupe F. Asociaţia Sibiu CCE 2007 pregăteşte şi alte surprize, însă numele trupelor sînt încă secrete.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus