noiembrie 2007
Avem fiecare câte o slăbiciune pentru ceva fantastic, visăm mereu la o lume necunoscută, frumoasă, care se guvernează după reguli nepământeşti, sau care împrumută de la oameni numai ce este bun.

Nu am crezut că o voi descoperi aşa curând pe a mea!

Am primit în dar o carte despre Prinţese date uitării sau necunoscute şi am stat trează până în zori de zi să aflu care sunt acelea! Doremi, Pitipitipythia, Amnezia, Tzaca Tzaca sau Incompleta sunt câteva exemple voioase care o să te transforme iar în copil, dar o să te pună şi pe gânduri.

Ele fac curat în dulapurile lor gigant, călătoresc cu elefanţi speciali, unele nu au voie să se atingă de nimic pentru că fac alergii, altele merg talentat pe sârmă, ştiu să prepare un ceai fabulos sau să urzească o vrajă răutăcioasă. Cum altfel decât prin simpla lor natură? Au un domeniu vast, generează multe dintre ele numai pizmă (pentru că sunt perfecte, desigur) şi se întreabă de ce apa nu e vreo rochie pe care să o îmbraci? Animalele lor de companie sunt fluturii negri-heralzii deznădejdii, lupul cenuşiu, Inseparabilele celor două siameze, balena albastră, licorna şi Oac-oac-oachiţ-chiţ-o cochetărie de pet. Să tot vrei asemenea menajerie!

Iar dacă până la sfârşitul cărţii nu ai dedus un potenţial propriu de prinţesă, autorii, Philippe Lechermeier şi Rébecca Dautremer (o suspectăm pe cea din urmă chiar de paşaport SF, cu asemenea nume de poveste!) îţi oferă posibilitatea să rezolvi un test care să-ţi releve ce fel de zână eşti tu (un test pentru prinţese asemănător testului din carte găseşti aici). Mie mi-a ieşit o cotă mare de tandreţe, disponibilă în orice clipă. Nu este motiv care să te convingă cât de originale sunt aceste portrete (trebuie efectiv să le vezi!) sau ce fel de dragoste simt ele, ce principi aşteaptă, cum le cucereşti şi cine sunt ele cu adevărat! Dar asta nu e totul...

O să aflaţi ce va urma pe data de 5 decembrie 2007, când editura Vellant lansează la Librăria Cărtureşti această enciclopedie a visurilor, pentru copii şi adulţi deopotrivă!


Editura Vellant vă invită miercuri 5 decembrie 2007, ora 19, în Librăria Cărtureşti, la lansarea cărţii Prinţese date uitării sau necunoscute de Philippe Lechermeier şi Rébecca Dautremer.

Traducere din limba franceză de Şerban Foarţă.

Vor povesti despre Prinţese: Cristina Casian, Anca Constantin, Florina Gleznea şi Laura Voicu.

Ilustrată admirabil şi beneficiind de traducerea exemplară a D-lui Şerban Foarţă, această carte adresată "fetiţelor de la 6 ani în sus" permite fetelor şi femeilor de oriunde (în spatele fiecăreia, este ştiut, se ascunde o prinţesă care aşteaptă / speră să fie descoperită) să se identifice cu aceste fiinţe pline de mister şi să descopere ce fel de prinţese sunt, fiecare în parte...

Editura Vellant

O cunoaşteţi pe prinţesa de Zulu Zazu care "adoră rochiile cu fru-fru"? Dar pe Esperlu&te care "citeşte fie ce-o fi: literatură, filosofie, snoave, romane pline de braşoave"? Dar pe prinţesa Matüvü, cu părul roşu sau albastru şi "cele mai fistichii costume [...] rochii de hârtie, imponderabile, de sticlă, chiar de plastic"?

Citiţi despre baldachin, dans (şi contradans), alfabetul evantalic internaţional, blazoane, animale, palate şi alte atribute regale... Şi astfel veţi afla totul despre prinţese. Ah! şi nu uitaţi să vă faceţi testul "Ce fel de prinţesă sunteţi?"

Cartea a primit în 2006 prestigiosul premiu Andersen, care se acordă de peste 25 de ani cărţilor pentru copii, la categoria albume ilustrate.

Rébecca Dautremer a mai ilustrat numeroase cărţi pentru copii, multe dintre ele premiate, dintre care amintim doar L'amoreux (Prix Sorcières, 2004) şi Nasreddine (Prix Chrétien de Troyes, 2006).


Alte materiale:
un fragment din carte găseşti aici
un test pentru prinţese asemănător testului din carte găseşti aici
un interviu cu Şerban Foarţă găseşti aici

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus