Suplimentul de cultură / decembrie 2007
Surpriză muzicală la Sibiu. Orchestra de Cameră Spirit of Europe, sub conducerea dirijorului Martin Sieghart, a cîntat pentru două seri consecutive la Sala Thalia, pe 16 şi 17 noiembrie 2007. Marea surpriză a concertului a fost o lucrare de Michael Rădulescu, interpretată în premieră. Spirit of Europe este un ansamblu format din treizeci şi cinci de instrumentişti din douăsprezece ţări, înfiinţat în Austria în 2004, cu ocazia întinderii spre Est a graniţelor Uniunii Europene şi a celui mai mare număr de noi membri. Orchestra are componenţi provenind din toate colţurile Europei, fiind un mesager muzical al păcii şi toleranţei. Spirit of Europe concertează mai ales în spaţiul UE şi, cel puţin o dată pe an, în Orientul Apropiat, în zonele de cultură islamică, în cadrul proiectului Dialogul Culturilor. La Sibiu, Spirit of Europe a interpretat Simfonia nr. 27 a lui Haydn, cunoscută şi sub numele de Hermannstädter Symphony / Simfonia Sibiului, şi Simfonia nr. 2 de Ludwig van Beethoven.

Surpriza a venit însă între aceste două lucrări, cînd s-a interpretat, în primă audiţie, Monologul pentru voce şi orchestră Soliloquia, de Michael Rădulescu, cu participarea invitatei speciale, soprana Pirjo Kalinowska, din Polonia. Lucrarea a fost aplaudată intens, mulţi dintre spectatori apreciind-o ca pe una dintre cele mai interesante prezentate în acest an la Sibiu.

Dirijorul Martin Seighart a condus timp de cîţiva ani Orchestra Simfonică de Cameră din Viena, apoi a devenit dirijor-şef al Orchestrei de Cameră din Stuttgart. Colaborarea sa cu orchestra a fost transpusă pe mai multe CD-uri, în albume cu lucrări de Bach, Pergolesi, Haydn, Mozart şi mai ales înregistrări ale operelor lui Igor Stravinski, ce se bucură de apreciere internaţională.

Organizator al concertului a fost Asociaţia Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007. Prezenţa orchestrei Spirit of Europe a fost o premieră pentru România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus