Şapte Seri / noiembrie 2007
Bella Italia secondo tempo. Un alt film italian în cinematografe, nominalizat la premiile Academiei Europene, care s-au dat pe 1 decembrie 2007. La care a fost nominalizat di grande şi 432 al lui Mungiu (care a şi cîştigat la categoriile cel mai bun film şi cel mai bun regizor, n.L.). Şi eu i-aş da în locul Otiliei, rusoaicei din Leningrad cu nume alambicat, Ksenia Rappoport (toată stima pentru Marinca, dar ce face fata asta în filmul lui Giuseppe Tornatore, jos capello! - dar a cîştigat Helen Mirren, n.L.).

După o absenţă de 6 ani de pe ecrane, de la Malena, şi după super-producţii scumpe de epocă (1900, L'uomo delle stelle) regizorul (care a luat Oscarul pentru cel mai bun film străin cu aclamatul Nuovo cinema Paradiso - 1988), revine la stilul primului său film, Il Cammorista (1986). Despre emigranţi, de data asta şi mai marginali, într-un alt fel de Nuovomondo, La sconosciuta este un fals thriller, cu aer de film noir, o melodramă structurată sofisticat, în care cu greu înţelegi despre ce e vorba, cine e cine şi ce face şi de ce. Protagonista, Irena, este o ucraineancă, fostă prostituată, abuzată de un monstruos peşte. Acesta este Michele Placido, de nerecunoscut, în cel mai fioros rol al lui (asemănător cu cel din Arriverederci amore, Ciao al lui Michele Soavi), un personaj respingător, spân şi reptilian, apropiat de cel al lui Jo Prestia (Tenia) din Irreversible al lui Gaspar Noe. Irena se angajează menajeră şi femeie la toate într-un imobil în care locuieşte familia bijutierilor Adacher, de care încearcă să se apropie.

Împânzit de flashback-uri şi artificii de povestire cinematografică (timp fracturat), La sconosciuta este şi un film de suspans dar şi cel mai sumbru şi realist film pe care l-a făcut Tornatore până acum. Dovadă, 5 premii David Di Donatello, (Oscarul italian), premii la Moscova şi propunerea Italiei pentru Oscar anul acesta. Muzica lui Ennio Morricone umple spaţiile lipsă, adânceşte atmosfera şi profunzimea. Morricone a făcut mereu parcă partituri mai speciale pentru Tornatore, cu care a colaborat la toate filmele sale, mai puţin primul.

Regizorul a apărut în atenţia presei acum două luni, dar în paginile de scandal. I s-a dat în cap pe stradă la Roma şi i s-a furat portofelul, de cine altcineva decât de nişte români... El în schimb i-a apărat pe atacatori, aşa că merită măcar să spălaţi ruşinea naţională şi să vă duceţi să-i vedeţi filmul.

(patru stele din cinci)
Regia: Giuseppe Tornatore Cu: Ksenia Rappoport, Michele Placido, Claudia Gerini, Margherita Buy, Pierfrancesco Favino, Piera Degli Esposti

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus