Suplimentul de cultură / decembrie 2007
Secretarul de Stat în Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), Demeter Andras Istvan, a prezentat pe 8 şi 9 decembrie 2007, la Timişoara, modificările aduse Legii instituţiilor publice de spectacole şi concerte într-un cadru propus de Asociaţia TURN şi finanţat de Camera Deputaţilor. Legea modificată propune, în primul rînd, o nouă grilă de salarii, ce va intra în vigoare pe data de 1 septembrie 2008, odată cu începerea noii stagiuni.

Noua grilă prevede salarii cuprinse între 1.100 de lei şi 4.500 de lei, dar variabile în funcţie de realizările angajaţilor. "Prin această lege, am găsit o cale de echilibru, pe de-o parte protejînd valorile formate deja în aceste instituţii, pe de altă parte creînd alternativa autodezmembrării sistemului, un sistem inert şi rupt de realitate. Pînă acum, s-a mizat pe faptul că doar vechimea contează, menţinîndu-i pe toţi într-un soi de egalitarism privind salariile şi recunoaşterea profesională. Trebuie să începem să ţinem cont de competiţie", afirmă Demeter.

Contractele pe durată nedeterminată vor fi păstrate, intenţia fiind totuşi de a se trece, cu anii, la tipul de contract determinat în timp, care oferă anumite avantaje artistului: posibilitatea de a primi o indemnizaţie în cuantum de pînă la 50% din salariul mediu net pe economie, ca ajutor de plată a chiriei; angajarea fără concurs; negocierea unor perioade mai lungi, chiar şi de 5-7 ani. Legea va obliga directorii de instituţii de teatre şi concerte să îşi stabilească cu exactitate, înainte de începerea stagiunilor, numărul, titlurile şi autorii proiectelor pe care le vor desfăşura. În cazul teatrelor, de pildă, audiţiile vor fi anunţate public, pentru a permite accesul cît mai multor actori interesaţi, şi se vor desfăşura, de asemenea, din timp, pentru ca actorul să ştie cu precizie în ce perioade ale anului va fi ocupat în instituţia sa şi care e consistenţa rolurilor obţinute.

Luînd mai departe ca exemplu actorul, salariul acestuia va fi stabilit în funcţie de: numărul de roluri noi din stagiune, felul acestora, rolurile din stagiunea anterioară, numărul de reprezentaţii programate. "Legea, în privinţa instituţiilor, aduce reparaţii în primul rînd condiţiei sociale a tuturor «păturilor»: tehnică, administrativă şi artistică. Sînt convins că odată cu această reconsiderare a valorilor şi a remuneraţiei din sistemul instituţional, angajaţii vor fi din ce în ce mai motivaţi să caute surse alternative, fără ca aceste surse să fie neapărat legate de orientarea către alte job-uri", explică Demeter.

În altă ordine de idei, externalizarea serviciilor care nu necesită acoperire full-time ar putea însemna economii la fondul de salarii. O altă noutate importantă a legii este că sprijină iniţiativa privată. Companiile - SRL-uri, asociaţii etc. - vor putea să aplice şi pentru dreptul de a asigura un anumit serviciu artistic în schimbul unei oarecare sume prestabilite, negociate cu autorităţile, ceea ce le va putea asigura existenţa între două aplicaţii la proiecte sau programe. Dar asta în condiţiile în care oferta lor răspunde unor nevoi ale comunităţii neidentificate de celelalte instituţii culturale. De asemenea, proprietarii spaţiilor în care companiile îşi vor desfăşura activitatea vor fi scutiţi de plata impozitului pe clădire şi pe terenul aferent acesteia.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus