Libertatea / decembrie 2007
Interview
Un actor este un vampir care se hrăneşte cu tot ceea ce i se întîmplă în viaţa reală - cam asta este concluzia filmului Interview, regizat de actorul Steve Buscemi. Buscemi nu este la prima aventură într-ale regiei (mai are în CV vreo trei titluri), însă de data asta l-a tentat să facă un remake al filmului omonim realizat de olandezul Theo Van Gogh, cel asasinat în plină stradă de un fundamentalist arab... Rezultatul - trebuie spus din capul locului - este mai bun decît originalul: Buscemi (care joacă el însuşi rolul unui jurnalist, Pierre Peders) a mutat acţiunea la New York, i-a dat un "glanţ" suplimentar şi - mai ales - a ales-o s-o joace pe Katya (vedeta de televiziune care apare pe prima pagină a oricărui tabloid) pe Sienna Miller, "exa" lui Jude Law. Aur curat: Sienna demonstrează că este nu doar frumoasă, ci şi o actriţă senzaţională!

Toată acţiunea se petrece în penthouse-ul Katyei, devenit cîmp de război: timp de aproape o oră şi jumătate, cei doi se vor înfrunta pe viaţă şi pe moarte, schimbînd măşti, jucînd roluri - şi făcînd din Adevăr o pagubă colaterală. Este un film inteligent pentru oameni inteligenţi, care - dincolo de posibile discuţii ulterioare despre "paradoxul actorului" (vezi Diderot) şi despre "societatea spectacolului" (vezi Debord) - este şi teribil de distractiv.

Katya, aşadar, este (ca orice actriţă) o vampiră. Atunci cînd se întîlneşte cu Peders (care trebuie să-i ia un interviu), acesta este convins că o are la degetul mic şi că va fi floare la ureche să o pună pe masa publicului la micul dejun în chip de Victimă sclipicioasă: Katya este blondă, frivolă, superficială. Jucînd cartea "sincerităţii", Peders reuşeşte să afle lucruri bine ascunse din viaţa Katyei - numai că lucrurile sînt mai complicate... mult mai complicate.

Plăcerea oferită de Interview este aceea de a vedea doi actori excelenţi vorbind, de fapt, despre propria lor meserie; vorbind şi făcînd-o. Amîndoi sînt vampiri: jurnalistul se hrăneşte din carnea celebrităţilor (precum Katya), actriţa din TOT. Acest "TOT" înseamnă că, la sfîrşitul zilei, cel care va fi mîncat cu fulgi cu tot nu-şi va da seama decît mult prea tîrziu de asta... Un film de văzut, neapărat!
Regia: Steve Buscemi Cu: Sienna Miller, Steve Buscemi

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus