noiembrie 2003
Titlu original: My Big Fat Greek Wedding
Gen: comedie romantică
Regia: Joel Zwick
Scenariul: Nia Vardalos
Studiourile: IFC Films, HBO
Durată: 95 minute
Cota mea: 6.0 din 10

Intriga: O fată dintr-o familie de habotnici tradiţionalişti greci îşi găseşte alesul în persoana unui american, ceea ce stârneşte nemulţumiri şi şocuri între toţi membrii neamului.

Comentarii:

My Big Fat Greek Wedding a strâns în SUA 240 de milioane de dolari (mai mult ca Signs / Semne!), deşi investiţia fusese de numai 5 milioane de dolari. A atras publicul american ca un magnet, deşi nu a fost niciodată performerul box-office-ului, şi-a făcut fani pe pâine, deşi n-am auzit pe nimeni să zică despre el că ar fi divertisment de calitate, n-a avut absolut nici o vedetă (baremite John Corbett mai era ştiut din Doctor în Alaska, dar Nia Vardalos nu era cunoscută decât de părinţi poate!) care ulterior au devenit vedete, deşi nici una nu a jucat peste nivelul de OK, a născut deja interes pentru un serial TV, deşi zău dacă ştiu pe cineva care ar fi interesat, Vardalos a fost nominalizată la Globul de Aur şi pentru cea mai bună actriţă într-un rol de comedie, şi pentru cel mai bun scenariu, ba chiar la Oscar din nou pentru scenariu, deşi ăsta este cel mai mare mister de la fenomenul The English patient încoace. Ce mai, filmul în sine ar putea fi subiectul unui documentar "Making of" axat pe morale gen "orice este posibil, oameni buni" sau "dacă vrei, poţi".

Este normal, deci, să vezi ce anume este atât de special la filmul ăsta, ce anume poate sparge zidurile şi închide gurile cu atâta voioşie. Americanii poate că erau erau curioşisă vadă cum poate cineva să găsească o rădăcină grecească cuvântului "kimono" (gagul de bază al filmului) sau să-l vadă pe John Corbett (care are mai bine de 1,90 m. înălţime) botezat într-o biserică grecească, într-o cadă gonflabilă (cel mai bun gag al filmului)... sau să vadă cum arată o musaca (citez pronunţia "mus-caca", alt gag al filmului). Dacă vi se pare amuzant, asumaţi-vă riscul şi mergeţi, dar vă avertizez: clanul Portokalos (da, portocală înseamnă, "inculţilor"!) o s-o ţină tot aşa o oră şi jumate. Oricum, noi ştim cum arată musacaua, ştim cum se botează în rit ortodox, ştim că grecii sunt cam nesăţioşi de felul lor, deci toată treaba e cam cu două tăişuri. Dialogurile sunt haioase (vedeţi că cineva de acolo ar avea 3 testicule!), Michael Constantine e haios şi el, dar filmul pe de-a întregul numai haios nu e: se vede de la o poştă că e făcut cu amatorism, are numai râsete răsuflate care se vor glumiţe inteligente, e ultraprevizibil, ultraplicticos, atinge tema tradiţionalismului (de unde probabil că i-a venit şi originalitatea), dar asta nu prea ajunge...

Nu-i chiar de neurmărit, dar să-l nominalizezi la Globul de Aur pentru cel mai bun film comedie/musical umăr la umăr cu All about a boy / Totul despre băieţi sau Chicago e nebunie curată!

Regia: Joel Zwick Cu: Nia Vardalos, John Corbett, Michael Constantine

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus