Suplimentul de cultură / decembrie 2007
Toate lucrurile frumoase se termină. Programul cu totul special de care Capitala Culturală Europeană a anului 2007, Sibiu, a avut parte a ajuns la final. Nu e cazul să ne întristăm; rămîn festivalurile cu tradiţie, rămîn şi muzeele, sălile de concert vor răsuna a muzică şi de acum înainte. Chiar şi pentru publicul larg, consumator de evenimente doar sub cerul liber, în Piaţa Mare, vor mai fi destule prilejuri de bucurie. Să privim în urmă, la cele mai frumoase momente din 2007.


Ianuarie 2007

50.000 de spectatori la Phoenix

Deschiderea festivă a Capitalei Culturale Europene, din noaptea de Revelion, a adus aproximativ 50.000 de oameni în Piaţa Mare. Au cîntat East 17 şi Phoenix, legendara trupă românească fiind cea care a reunit la concertul său cei mai mulţi spectatori, recordul fiind păstrat de-a lungul întregului an. Pornit încet, programul Sibiu 2007 nu a avut în ianuarie vreun eveniment memorabil.


Februarie 2007

Concertul Scaligero

Concertul Ansamblului Instrumental Scaligero de la Scala din Milano a fost primul eveniment de răsunet al Capitalei Culturale Europene. Desfăşurat pe 25 şi 26 februarie 2007, concertul a adus şi primele controverse, fiindcă puţine bilete au fost puse în vânzare (iar ele s-au epuizat rapid).

Ansamblul Instrumental Scaligero, alcătuit din 14 muzicieni, toţi profesori ai Orchestrei Teatrului Scala şi ai Orchestrei Filarmonice a Scalei, a interpretat lucrări de Rossini, Botessini, Morlacchi, Bernstein.


Martie 2007

S-a născut Hermann!

În primăvară, s-a născut Hermann. Zece statui înfăţişînd fondatorul mitic necunoscut al Sibiului, Hermann, în diferite ipostaze, au fost amplasate în diferite locuri din centrul oraşului. Proiectul Fundaţiei Culturale Inforom Bucureşti a propus zece Hermanni: cavaler medieval, bancher, cîrciumar, măcelar, student, primar, menestrel medieval, ofiţer în miliţia oraşului, dandy şi deportat. Hermannii nu au scăpat de furia turiştilor: unii au fost distruşi şi a trebuit să fie retraşi, alţii au "supravieţuit" pe poziţiile iniţiale, însă cu mîinile rupte.

Viaţa cu un idiot - premieră

Premieră de răsunet la Teatrul Naţional "Radu Stanca": Viaţa cu un idiot, în regia ucraineanului Andriy Zholdak, pe textul scriitorului Viktor Erofeev. Andriy Zholdak a uimit cu un spectacol excepţional din punct de vedere tehnic, dar şi al poveştii spuse. Actul scenic se îmbină cu imagini proiectate, fie live, fie înregistrate. S-a filmat la Ocna Sibiului, pe ger, în pielea goală, în cuşca lupilor de la zoo, în piaţă sau la psihiatru.


Aprilie 2007

Gala Premiilor UNITER, la cort

Pentru prima dată în istoria sa, spectacolul televizat al Galei premiilor UNITER nu s-a desfăşurat la Bucureşti, şi nici măcar într-o sală, ci într-un cort, Pavilionul 2007. Spectacolul din 23 aprilie 2007, dirijat de Ion Caramitru, a fost transmis în direct de TVR 1.

Elizaveta Bam, în regia lui Alexandru Tocilescu, pus în scenă la Teatrul "L.S. Bulandra", a fost desemnat cel mai bun spectacol al anului 2006, în timp ce Radu Afrim a cîştigat titlul de cel mai bun regizor.


Mai 2007

Zece pentru jazz

Sibiu Jazz Festival 2007, organizat de Fundaţia Pro Art Hermannstadt şi aflat la a 37-a ediţie, a deschis şirul festivalurilor cu tradiţie şi cu participare internaţională. Sibiu Jazz Festival este cel mai vechi festival de gen din ţară: are o istorie de trei decenii. Este singurul festival de jazz din ţară membru al Europe Jazz Network. Anul acesta, a avut o ediţie specială, desfăşurată însă la Pavilionul 2007. Dee Dee Bridgewater a susţinut un recital, iar festivalul s-a încheiat cu alt nume de top al jazzului, Vienna Art Orchestra.

Festivalul Internaţional de Teatru

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu 2007, eveniment considerat de mulţi drept centru de greutate al Capitalei Culturale Europene 2007, s-a desfăşurat în mai şi iunie 2007, sub tema "Next!". 358 de spectacole de teatru, dans, muzică, cu artişti din 66 de ţări, în 62 de spaţii de joc. Programul, cu un buget de 7,9 milioane de euro, a inclus producţii ale marilor teatre, dar şi spectacole de stradă. Printre spectacolele româneşti importante: Pescăruşul, Purificare şi Rock'n Roll de Andrei Şerban, Viaţa cu un idiot şi Othello?! ale lui Andryi Zholdak, Trilogia evreiască a lui Mihai Măniuţiu, Inimi cicatrizate de Radu Afrim.


Iunie 2007

TIFF, filmele româneşti de la Cannes

Filmele româneşti au făcut un succes din TIFF-ul venit pentru prima oară la Sibiu. La Cocoşul decapitat, California Dreamin' (nesfîrşit) şi 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile, biletele s-au topit într-o oră, iar spectatorii au stat şi în picioare. Pentru prima oară, TIFF-ul a mers şi în alt oraş decît Clujul, la Sibiu, iar emoţiile organizatorilor au fost mari. În Pavilionul 2007, unde au rulat cele trei filme create de români, cele 800 de locuri au fost insuficiente, spectatorii fiind atraşi şi de proiecţiile în premieră, dar şi de prezenţa regizorilor şi artiştilor: Armand Assante, Franco Nero, Cristian Mungiu, Nae Caranfil, Ioana Bulcă.


Iulie 2007

Moscova a cîntat la Sibiu

Două mari personalităţi artistice au concertat la Sala Thalia: Dirijorul Vladimir Ziva şi pianistul Mikhail Petukhov, din Rusia, invitaţi la Festivalul de interpretare pianistică şi compoziţie "Carl Filtsch" au cîntat alături de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu.

Vladimir Ziva, director artistic al Orchestrei Simfonice din Moscova, a dirijat Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră, de Rahmaninov şi Simfonia a VI-a Patetica, de Ceaikovski. Solist a fost Mikhail Petukhov, pianist şi compozitor, profesor la Conservatorul "Ceaikovski" din Moscova.

aniMotion, desene pentru oameni mari

Nou la Sibiu: Festivalul European de Animaţie - aniMOTION organizat de Fundaţia AltArt, cu proiecţii de filme de animaţie, la Pavilionul 2007. Festivalul a adus la Sibiu cele mai recente producţii de animaţie din Europa, lung şi scurtmetraj, serii de televiziune, grafică animată, spoturi şi videoclipuri animate, animaţie pentru jocuri. Timp de cinci zile, au avut loc proiecţii ale lucrărilor selectate în competiţie, discuţii şi întîlniri ale creatorilor cu publicul.


August 2007

Jethro Tull şi Goran Bregovic, concerte gratuite

Jethro Tull a suţinut un concert gratuit, în Piaţa Mare, pe 30 august 2007. Aflaţi pentru a treia oară în România, cei de la Jethro Tull au făcut o impresie excelentă. Întrebat ce părere are despre faptul că Sibiul este Capitală Culturală Europeană, solistul Ian Anderson a spus rîzînd: "E o treabă urîtă, dar cineva trebuie s-o facă". "Dacă nu eraţi voi, era altă ţară, alt oraş ar fi trebuit să aibă de-a face cu cheltuielile şi tot tămbălăul... E ca şi cu Jocurile Olimpice - par o idee bună, dar e cheltuială mare."

Pe 2 august 2007, Goran Bregovic a cîntat pe scena din Piaţa Mare, tot într-un concert gratuit.

Zbor în trecut

Cea mai interesantă expoziţie de fotografii din programul "Sibiu 2007" a fost la Muzeul de Istorie. Expoziţia de fotografii aeriene Zbor în trecut, realizată de Georg Gerster, reunea 251 de fotografii ale unor situri antice, realizate din avion, de la vestigiile din Stonehenge, Anglia, pînă la Turnul Babel sau Marele Zid Chinezesc. 74 de fotografii erau dedicate patrimoniului cultural românesc - de la bisericile Moldovei, la cetăţile Sibiului.


Septembrie 2007

Festivalul Teatrelor Europene, bonus de toamnă

Festivalul Internaţional de Teatru a avut o ediţie specială, de toamnă, derulată pe durata a două luni, între 28 septembrie şi 28 noiembrie 2007, cu companii celebre din Europa. Festivalul s-a deschis cu premiera spectacolului Faust, în regia lui Silviu Purcărete.

Spre deosebire de festivalul consacrat, unde reprezentaţiile de toate genurile se suprapuneau, în cel de toamnă spectacolele au fost mai rare, dar fiecare spectacol străin a fost pus în scenă de două ori. Spectacole-eveniment: Maly Theatre de la Moscova, cu Unchiul Vanea, regizor Lev Dodin, Teatrul Noii Generaţii, cu Un tramvai numit dorinţă, în regia Henriettei Yanovskaya.


Octombrie 2007

Maratonul de poezie

Aproape o sută de poeţi au participat la Maratonul European de Poezie, cel mai amplu eveniment literar organizat vreodată în România. Timp de 18 ore, de la 9 dimineaţa pînă după 2 noaptea, versurile au răsunat în Aula Magna a Universităţii "Lucian Blaga". Evenimentul, iniţiat de scriitorul braşovean Andrei Bodiu şi organizat de ASPRO în colaborare cu USR Sibiu, a fost cel mai ambiţios proiect literar din cadrul programului sibian. Dintre poeţii prezenţi: Mircea Cărtărescu, Andrei Codrescu, Nora Iuga, Dan Sociu, Vasile Leac, Ovidiu Nimigean, Ruxandra Cesereanu, Ştefan Manasia, Florin Iaru, Radu Vancu, Ioan Radu Văcărescu, Dumitru Chioaru, Dragoş Varga.

Astra Film Fest, sărbătoarea documentarului

Astra Film Fest, Festivalul Internaţional de Film Documentar, cel mai important eveniment al toamnei a adus în Capitala Culturală Europeană, timp de o săptămînă, 56 de filme, din treizeci de ţări. Numai la secţiunea "România" au fost înscrise 14 premiere. Filmul Cold Waves / Război pe calea undelor, de Alexandru Solomon, documentar despre Europa Liberă, a rulat în premieră mondială. Marele premiu AFF a mers la jurnalistul român stabilit în Belgia, Dan Alexe, cu filmul Cabal în Kabul.


Noiembrie 2007

Spiritul Europei la Thalia

Orchestra de Cameră "Spirit of Europe", sub conducerea dirijorului Martin Sieghart, a cîntat la Sala Thalia. "Spirit of Europe", ansamblu format din treizeci şi cinci de instrumentişti din douăsprezece ţări, înfiinţat în Austria în 2004, concertează îndeosebi în spaţiul UE şi cel puţin o dată pe an în Orientul Apropiat, în cadrul proiectului "Dialogul Culturilor". La Sibiu, "Spirit of Europe" a interpretat şi Simfonia nr. 27 a lui Haydn, cunoscută şi sub numele de Hermannstädter Symphony.

Arhivele Demarco

Arhivele Demarco au fost expuse la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Brukenthal. Arhivele reprezintă o colecţie cuprinzătoare rezultată din activitatea Galeriei Richard Demarco şi mai tîrziu de Fundaţia Europeană de Artă Demarco, timp de 40 de ani. În arhivă se găsesc o serie de lucrări ale artiştilor români care au expus în Galeria Demarco. Demarco a fost printre primii cunoscători de artă contemporană şi galerişti care s-au aventurat la Bucureşti, vizitînd atelierele mai multor artişti români, printre care Pavel Ilie, Paul Neagu, Horia Bernea, Ion Bitzan, Ovidiu Maitec, Şerban Epure, Diet Sayler.

Scorpions, în Piaţa Mare

Scorpions a cîntat pe 10 noiembrie 2007 în Piaţa Mare, din nou un concert gratuit, cu aproximativ 30.000 de spectatori, şi de această dată nu numai sibieni, ci rockeri veniţi din toate colţurile ţării şi de dincolo de graniţe. Concertul a fost parte din turneul de promovare a albumului Humanity, fiind organizat de firma Ambient, partener oficial al programului Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007.


Decembrie 2007

1 Decembrie cu fanfare

Ziua Naţională a adus un şir de evenimente organizate de Ministerul Culturii, care au marcat retragerea ministerului ca principal sponsor, din programul Sibiu 2007. Zeci de mii de sibieni au sărbătorit 1 Decembrie în stradă, cu fanfară, muzică populară şi artificii. Pentru oficialităţi, punctul de greutate al lui 1 Decembrie a fost la Muzeul de Istorie, unde s-au vernisat noile expoziţii din spaţiile restaurate.

Rock şi foc - programul închiderii

23-25 decembrie 2007, diferite locaţii centrale: Carabosse, Instalaţii de foc
30 decembrie 2007, în Piaţa Mare: Loredana & Prietenii, ora 19.00; The Fire of Anatolia, ora 21.00; The Prodigy, ora 23.00
31 decembrie 2007, în Piaţa Mare: Reamonn, ora 22.00; Groupe F, ora 00.00
1 ianuarie 2008, Piaţa Mare: Europe, ora 00.25; Artificii, ora 01.30

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus