ianuarie 2008
1. Little Miss Sunshine
Pentru că cei doi regizori dovedesc că ştiu să pună în scenă, cu mult gust şi delicateţe, o familie de perdanţi, nişte loseri care ies, incredibil în cinema, învingători. O perlă strălucitoare în această întunecată mare de producţii triste şi inutile...

2. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Pentru că este imperfect şi fără speranţă, precum cântul funebru al unei epoci care dispare.

3. Inland Empire
Pentru că în acest Lynch se sărbătoreşte trezirea halucinantă şi aberantă a simţurilor, care explodează în fiecare secvenţă înăuntrul încadraturilor şi al povestirii...

4. Îngerul necesar
Mică operă de artă aerată, deşteaptă, ambiţioasă, o altă poveste decât eternele mezaventuri vulgare de cartier, din filmul românesc.

5. Grbavica
Pentru că reuşeşte să vorbească despre părţile invizibile ale celor care sunt constrânşi să trăiască, zi după zi, cu neputinţa derivată din injustiţiile Istoriei. O Istorie invadată de barbaria carnivorilor...

6. Shortbus
Pentru că în premieră ne arată cum sexul devine un parcurs posibil către o moralitate afectivă...

7. Apocalypto
Pentru că ilustrează perfect cum oamenii îşi fac rău unii altora, cum religia poate fi fum în ochii poporului. O aventură pe stil vechi, care nu plictiseşte.

8. Interview
Mică piesă camerală mai pasionantă decât cele mai intense thriller-uri, care demonstrează rapid şi elocvent cât de răi suntem.

9. 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile
Pentru talentul de a ilustra istoria cea mare prin povestea cea mică, talentul de a demarca exact o societate în care nihilismul principiilor devenise o armă împotriva speranţei şi a încrederii.

10. Capote
Pentru că demonstrează concret, pe caz, dar după valori universale, cum cinismul este un păcat de neiertat.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus