Dilema Veche / august 2004

Mă scot din minţi oamenii care încurcă borcanele; mai ales cînd e vorba despre muzică şi politică. Ultimul cu care m-am intersectat e un respectabil universitar american (întîmplător, tocmai în oraşul în care socotea Stephen King că se va hotărî soarta lumii post-apocaliptice...) şi - mai ales - redactor la notoriu-stîngista & politic-incorecta revistă Bad Subjects - Frederick Luis Aldama. În numărul acesteia despre Marx & teorie, dumnealui publica textul Muzica poate zgudui [în original Music can rock], e drept că nu lumea - a cărui teză (de bun simţ) era că majoritatea oamenilor merg la diverse festivaluri (Woodstock '99, Novi Sad ş.a.) în primul rînd pentru muzică şi că acestea sînt first ocazii oferite megacorporaţiilor de a vinde diverse produse adiacente şi "mari vehicule pentru distribuirea drogurilor şi a cinismului în rîndul celor defavorizaţi pentru a-i deturna de la adevărată politică". Ceea ce e la rigoare ok - spunea Huxley altceva acum peste 70 de ani?; ok nu e ideea că muzica ar trebui să fie în primul rînd altceva, să răstoarne orînduiri, să schimbe lumea etc. Cred că muzica (rock în special, că tot era în titlu!) nu trebuie să-i zguduie decît pe cei care o ascultă, eventual să-i ducă cu gîndul la diverse probleme - restul e treaba indivizilor! Şi mi se pare ieftin să treci cu vederea, de dragul tezei, numeroasele luări de poziţie ale unor nume cu greutate din domeniu, ca Damon Albarn & tricoul său cu C(ampaign for)N(uclear)D(isarmament) afişat la o ediţie a premiilor MTV (!) şi boost-ul pe care l-a dat popularităţii sitului organizaţiei, campania de presă a aceluiaşi Albarn cu Robert Del Naja (Massive Attack) împotriva războiului din Irak, seria de concerte pentru eliberarea Tibetului şi The Milarepa Fund (organizaţie cu o miză politică similară) - ambele iniţiative ale Beastie Boy-ului Adam Yauch. Sau Axis of Justice, alt ONG fondat de doi muzicieni notorii pentru opiniile lor politice (& pentru exprimarea lor) - Tom Morello (Rage Against the Machine / Audioslave) şi Serj Tanakian (System of a Down). E drept că nici una din aceste acţiuni n-au schimbat guverne, oprit războaie ş.a., dar... au pus pe gînduri nişte oameni - şi asta nu mi se pare puţin. Poate că din America scandalului Dixie Chicks - Bush (cu arderi de discuri în piaţa publică, stigmatizare tv şi tot tacîmul) lucrurile se văd altfel. Deşi... există Bands Against Bush sau turneul (împotriva aceluiaşi) REM - Bruce Sprinsteen - Pearl Jam ş.a.

Pînă la urma e doar o problemă de ce vrei să vezi. Şi, dacă mă gîndesc bine, unul dintre cele mai frumoase cîntece (rock) din cîte ştiu spune Răsturnaţi guvernul / ei nu vorbesc în numele nostru...

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus