România Liberă / ianuarie 2008
"A fost scurt şi nostim, nu-i aşa?", a declarat Glenn Close după ce a aflat că a primit Globul de Aur pentru Cel mai bun rol principal feminin într-un serial dramatic (Damages). Ziua de 13 ianuarie 2008 va intra în istoria Globurilor de Aur, pentru că ceremonia care de regulă ţinea trei ore, invitaţilor fiindu-le permis să bea şi un păhărel (ceea ce nu se întâmplă la Oscaruri) s-a transformat într-o conferinţă de presă la care au participat 600 de oameni - jurnalişti, membri ai Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood (HFPA, care acordă Globurile de Aur), echipe de televiziune, aplaudând cu toţii, conform CNN, mai mult de politeţe.

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile de Cristian Mungiu a pierdut Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin în favoarea lui Le Scaphandre et le Papillon de Julian Schnabel, film pe care îl învinsese la Cannes. Pentru acest film căutat din punct de vedere stilistic şi melodramatic (povestea reală a redactorului-şef al revistei Elle, care suferind de Sindromul Locked-in, şi-a dictat cartea clipind din pleoape, murind după lansarea ei), Julian Schnabel a primit şi Globul de Aur pentru Cel mai bun regizor la categoria dramă. Probabil ca parte a campaniei de promovare a filmului, pictorul-regizor Julian Schnabel făcuse recent o declaraţie neelegantă şi neadevărată, spunând că 432 a obţinut Palme d'Or pe motive politice şi că filmul său fusese favorit până în ultima zi.

Nu se poate vorbi de un mare câştigător la Globuri. Atonement, nominalizat la şapte premii (la categoria Dramă), a luat doar două- pentru Cel mai bun film şi Cea mai bună coloană sonoră. Alte trei filme au obţinut tot câte două premii: No Country for Old Men de Joel şi Ethan Coen: pentru scenariu şi actor în rol secundar (Javier Bardem) - la categoria Dramă, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street de Tim Burton: Cel mai bun film muzical/comedie, şi Cel mai bun actor (Johnny Depp), şi deja menţionatul Le Scaphandre et le Papillon.

Pentru rolul unei bolnave de Alzheimer din Away from Her, Julie Christie a primit Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă în rol principal dintr-o dramă, în vreme ce Cate Blanchett a primit pentru interpretarea în travesti a lui Bob Dylan din I'm Not There Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar.

Printre cele mai bune producţii TV ale anului de pe lista citită de doi jurnalişti s-au numărat Longford (Cel mai bun mini-serial sau film TV, Cea mai bună actriţă în rol secundar - Samantha Morton) şi Mad Men (Cel mai bun serial dramă şi Cel mai bun actor - Jon Hamm). "M-am dus în oraş să văd un film", a declarat citat de BBC News, David Duchovny, care din pricina emoţiei n-a avut răbdare să stea la televizor. Totuşi, actorul a primit, cu rolul din Californication, premiul pentru Cel mai bun actor într-un serial de comedie.

Soarta Oscarurilor din 24 februarie 2008 rămâne nesigură. Patric Verone, liderul sindicatului scenariştilor a declarat citat de CNN că scenariştii ar putea să nu aibă acceptul de a lucra pentru ceremonia Oscarurilor, lucru care i-ar putea determina şi pe actori să se solidarizeze cu ei. Deşi sindicaliştii n-au pichetat hotelul unde avea loc ceremonia, membri ai echipelor de producţie au protestat înainte de conferinţa de presă cerând încetarea grevei ajunse duminică în a 71-a zi.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus