România Liberă / ianuarie 2008
Premiile Oscar 2008
Filmul lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, care reprezenta propunerea României la Oscarul pentru Cel mai bun film străin nu se află pe lista scurtă, de nouă titluri, anunţată pe 15 ianuarie 2008, titluri din care se vor cunoaşte, pe 22 februarie 2008, cei cinci nominalizaţi. Filmele străine considerate cele mai bune de membrii Academiei Americane de Film sunt: The Counterfeiter de Stefan Ruzowitky (Austria), The Year My Parents Went on Vacation de Cao Hamburger (Brazilia), Days of Darkness de Denys Arcand (Canada), Beaufort de Joseph Cedar (Israel), La Sconosciuta de Giuseppe Tornatore (Italia), Mongol de Sergei Bodrov (Kazahstan), Katyn de Andrzej Wajda (Polonia), 12 de Nikita Mihalkov (Rusia) şi The Trap de Srdan Golubovic (Serbia).

Vestea nealegerii lui 432 pe această listă scurtă a căzut ca fulgerul nu doar asupra echipei filmului, a ICR New York (responsabil cu promovarea filmului în SUA, alături de distribuitorul american IFC Films), dar şi asupra criticilor americani de film, care în ultima perioadă au susţinut intens 432, considerându-l unul dintre cele mai bune filme (americane şi străine) ale anului. Aceştia contestă lista scurtă a Academiei Americane de Film, listă care trădează regulamentul învechit de selecţie şi neseriozitatea membrilor Academiei. Cristian Mungiu mărturisea României libere la Berlin, înainte de a primi cele două premii (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor) ale Academiei Europene de Film, că e destul de sceptic în legătură cu nominalizarea la Oscar, pentru că în marea lor majoritate votanţii sunt pensionari care, pe de o parte nu reuşesc să vadă toate filmele, iar pe de alta pot avea, din pricina vârstei şi a orizontului lor cultural puţină toleranţă despre un film care vorbeşte despre avort.

Cum se spune "Scandalul Oscarului" în română?

Cel mai virulent atac împotriva Academiei Americane de Film vine din partea publicaţiei LA Weekly care în ediţia ei electronică titrează, sub semnătura apreciatului critic Scott Foundas, "Cum se spune "Scandalul Oscarului" în română?". "15 ianuarie 2008 - o dată care va rămâne infamă în istoria Premiilor Oscar", aşa începe articolul care demonstrează pe trei pagini şi jumătate că dintre filmele exceptate pe nedrept de membrii Academiei (Persepolis, Silent Light, Secret Sunshine sau Belle tojours), filmul lui Mungiu era de departe "cel mai aclamat film străin al anului", o "atracţie a tuturor festivalurilor din lume", comparându-l cu Farmecul discret al burgheziei, Z, Fanny & Alexander sau Todo sobre mi madre (filme care au luat Oscarul pentru film străin.). Sunt amintite însă şi numele lui Godard, Michael Haneke, Wong Kar-Wai sau Abbas Kiarostami care n-au avut o singură nominalizare în toţi cei 51 de ani de când se dă acest premiu. Mai interesant e însă ce spune Scott Foundas despre procesul de votare: "E al doilea an când Academia urmează un proces de nominalizare în două faze - o încercare, spunea preşedintele Academiei, Sid Ganis, în 2006 - de a vedea dacă le permitem membrilor ocupaţi să participe la procesul de nominalizare fără a-i sili la luni întregi de proiecţii." Între timp, la aceste "luni întregi de proiecţii" continuă să participe în număr mare membrii care au cel mai mult timp la dispoziţie: pensionarii. Şi din aceste câteva sute de membri, mulţi nu reuşesc să vadă un minim de filme cerute pentru a putea vota." Regulamentul după care s-a votat a avut o primă fază în care mai multe sute de votanţi din Los Angeles au ales dintre cele 63 de filme o listă scurtă de nouă titluri. În a doua fază, un comitet format din 10 membri aleşi la întâmplare dintre cei de la faza întâi şi încă 10 invitaţi din New York şi Los Angeles aleg dintre cele nouă titluri cinci nominalizări.

Deşi IFC Film a centrat campania de promovare pe nominalizarea la Oscarul pentru film străin, 432 este eligibil şi la celelalte categorii, dar are doar o săptâmână de rulare într-un singur cinematograf din Los Angeles. Cristian Mungiu crede că nu are şanse. Criticul de film Alex Leo Şerban crede şi el că alte şanse la alte nominalizări nu mai există. El spune că filmul a luat tot ce se putea lua în Europa, iar nominalizarea la Globul de Aur (premii acordate de presa străină de la Hollywood) era tot ce putea cuceri pe noul continent.

Lista neagră

"Lista scurtă" trădează într-adevăr, vârsta şi gusturile votanţilor. Katyn nu e nici pe departe printre cele mai bune filme realizate de Andrzej Wajda, dar e un film de Wajda. Acelaşi lucru se poate spune şi despre filmul lui Nikita Mihalkov. Filmul austriac este a n-şpea poveste clasică despre lagărele de concentrare naziste, la fel cum e filmul israelian Beaufort în privinţa războiului israelo-palestinian, care şi el e un film OK, dar lipsit de stil. Pentru a fi corecţi politic, votanţii au ales un film din Serbia şi unul din Kazahstan, dar şi filmul unui cunoscut al lor, Giuseppe Tornatore, care tratează pe jumătate tot despre Est. La fel de surprinzătoare pe cât e absenţa lui 432 e absenţa filmului de animaţie Persepolis, reprezentantul Franţei.

Cristian Mungiu: "Sunt dezamăgit..."

"Sunt dezamăgit, desigur, că 4 luni, 3 săptamini şi 2 zile nu a fost selecţionat între filmele care continuă cursa pentru Oscar, în principal pentru faptul că primirea grozavă din presa americană crease această aşteptare. Dacă parcurgem însă lista filmelor reţinute faţă de cea a filmelor nereţinute, constatăm că suntem într-o companie foarte plăcută şi că votanţii pentru Oscarurile americane pentru film străin pur şi simplu preferă un alt tip de cinema. Premiile şi distincţiile au, fără îndoială, rostul lor în promovarea filmelor, însă e bine să ne amintim cu ocazii ca cea de azi că reuşita unui film constă în emoţia pe care o resimt spectatorii privindu-l, mai mult decât în onorurile publice pe care se întâmplă să le colecţioneze sau nu."

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus