AperiTIFF / iunie 2006
A Cock and Bull Story
Singurul lucru cu care ne-a obişnuit britanicul Michael Winterbottom e să nu ştim niciodată ce să aşteptăm în continuare de la el. Pentru fiecare Butterfly Kiss, a făcut un The Claim, pentru fiecare I Want You - un Code 46, pentru fiecare Welcome to Sarajevo - un In This World, pentru fiecare 24 Hour Party People - un 9 Songs... Iar acum (2005, de fapt), pandant la ecranizarea clasică & eficientă la Jude Neştiutul (al lui Hardy) - această demenţă. O falsă adaptare, la fel de (in)sane şi trepidanată precum actorul principal, fabulosul comic Steve Coogan (prezent deja în chip de eminenţă cenuşie/ghid/aristocrat-anarhist în 24 HPP), a unui clasic roman recunoscut de toată lumea, inclusiv interpretul din film al regizorului (Jeremy Northam) şi Steve (as Tristram / Walter Shandy / himself) drept neecranizabil - The Life and Opinions of Tristram Shandy, Esq. Şi din moment ce s-a stabilit că e imposibil de transpus cinematografic, nici n-o să vedeţi prea mult din viaţa şi opiniile domnului TS în filmul lui Winterbottom.

Nu e nimic absolut revelator/nou despre dramele, nevrozele şi problemele (nenumărate) cu care se confruntă un cineast pe platoul de filmare şi în preajma lui (relaţii cu producători, rivalităţile între staruri, ziarişti ş.cl.) - le-am mai văzut poate în clasice ca 8 ½ (Fellini) ori La nuit américaine (Truffaut) -, dar asta nu scade nimic din plăcerea de-a urmări aventurile găştii care vrea cu orice preţ să realizeze imposibilul, aducînd pe ecran povestea de nefilmat a naşterii (care tot nu se produce) unui copil şi a tuturor planurilor pentru viitorul acestuia (care, evident, se vor nărui). La urma urmei, ce altceva e cinematograful?! Adăugaţi şi posibilitatea de-al urmări pe genialul Coogan desfăşurîndu-se plenar şi fără plasă de siguranţă (cam cum făcea în deliciosul episod din Coffee & Cigarettes al lui Jarmusch), auroparodiindu-se, demistificîndu-se şi, mai ales, încercînd să pară serios şi credibil cînd atîrnă (deh, viziunea regizorală!), gol & cu capul în jos şi mînjit cu sînge, într-un gigantic uter...


Regia: Michael Winterbottom Cu: Steve Coogan, Rob Brydon, Keeley Hawes, Shirley Henderson, Raymond Waring

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus