ianuarie 2008
În timp ce americanii caută în măruntaiele munţilor, cu o patriotică îndârjire, comori care să dovedească faptul că sunt pe acel pământ chiar dinainte de Potop (cu cât e naţia mai tânără cu atât istoria se doreşte a fi mai veche), românii ori îşi trimit comorile peste hotare - Cloşca cu puii de aur, spre păstrare, sau brăţările dacice, spre valorificare - ori le calcă în picioare, la propriu - Sarmisegetuza. Cam aşa gândeşti când vezi al doilea film al seriei National Treasure.

Cel din 2004 - în preajma sărbătorilor de iarnă a fost difuzat şi de o televiziune - ne conducea, după multe peripeţii, la comoara ascunsă a masonilor din care făceau parte două dintre personajele principale - Ben şi Patrick Gates, fiu şi tată (Nicholas Cage şi Jon Voight). Filmul a avut încasări de aproape 350 de milioane de dolari, ceea ce m-a mirat, căci mi s-a părut a fi un film obişnuit de aventuri, bun pentru puştii care încă mai citesc. Sau poate că în lume sunt mulţi masoni şi au fost curioşi şi ei să afle de unde le vin fondurile.

Al doilea film este însă un paradox care pare a deveni regulă în cazul producătorului Jerry Bruckheimer. Deşi povestea e oarecum aceeaşi, ca fir epic, filmul este mai bun ca primul, situaţie întâlnită şi în Pirates of the Caribbean. Aceiaşi actori pentru care decernarea Oscarului nu înseamnă doar trecerea pe covorul roşu, cărora li se adaugă Hellen Mirren (soţia lui Patrick) şi Ed Harris (Mitch Wilkinson), şi ei câştigătorii statuetei mult râvnite.

Povestea porneşte de la un fapt real - asasinarea preşedintelui Lincoln, în 1876. Tragismul scenei e contrabalansat de o situaţie şi ea cât se poate de reală, din prezent, redată cu umor: confiscarea maşinii partenerului lui Ben, Riley Poole (Justin Batha), din faţa librăriei unde-şi lansa, fără succes, cartea cu subiect puţin credibil. Umorul e regăsit, de altfel, pe parcursul filmului, un umor de situaţie dar şi de replică, un umor care te face să râzi sănătos, din toată inima - vezi scena în care Riley doreşte să conducă maşina, în Anglia.

Personajele au o personalitate mai complexă, în această parte a doua, îşi dezvăluie, pe lângă cunoştinţe şi abilităţi, încăpăţânările, orgoliile care au dus la despărţirea de partener / parteneră (Ben-Abigail, Patrick-Emily). Iar povestea e o aventură cu, bineînţeles, suspans, urmăriri, răpiri şi, mai ales, multe enigme. Totul pentru a descoperi comoara naţională americană şi a o scoate la lumină. În timp ce la capătul celălalt al lumii, comoara naţională a românilor este tot mai adânc îngropată, parcă spre uitare şi renegare.
Regia: Jon Turteltaub Cu: Nicolas Cage, Justin Bartha, Diane Kruger, Jon Voight, Helen Mirren, Ed Harris, Harvey Keitel

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus