Re:publik / martie 2006
Urăsc sintagma "film important" pentru toată scorţoşenia şi izul de amvon pe care le evocă. Drept care n-o să scriu că Syriana, al doilea efort regizoral al aclamatului scenarist Stephen Gaghan ar fi aşa ceva [deşi, serios...]. Nu ştiu exact cum va (a)părea peste nişte ani, dar, la urma urmei, nu-s prea sigură nici de cum va arăta lumea în aceiaşi "nişte ani". Pot doar spera că nu (numai) aşa cum poţi să o vezi prin ochii acestui film, fiindcă perspectiva nu e tocmai încurajatoare.

N-o să repet subiectul şi miza filmului. Nu vă grăbiţi, însă, să conchideţi că ar fi vreo plicticoşenie tezist / moralizatoare debordînd de bune sentimente şi prea-justă-indignare - Gaghan & co sînt prea deştepţi şi buni meseriaşi (i.e. entertaineri) pentru asta. Aşa că şi-au împachetat povestea, ideile & mesajul (la fel de dure şi dezolante precum cadrul exploziv/deşertic - Orientul Mijlociu) cu tot panaşul unui thriller politic ca la carte, precum se făceau cîndva şi nu prea se mai fac acum. N-o să găsiţi aici stupizenii semidigerate à la deambulările pseudo-zen presărate cu cafteli ale lui Steven Segal. Sau dizertaţii furibunde à la Michael Moore. Dar nici penibilul involuntar al mai-sus-menţionaţilor. E drept, filmul cere ceva mai multă concentrare & atenţie decît eforturile acelora - e o naraţiune extrem de densă cu nu mai puţin de 9 protagonişti, poveştile sînt intercalate şi, pînă la un punct, se desfăşoară în planuri paralele. Şi e nevoie de timp pentru conturarea personajelor principale - de la agentul CIA jucat de un Clooney surprinzător de serios (oare de ce sînt unii actori în sfîrşit luaţi în seamă doar cînd se îngraşă 15 kile şi se străduiesc să-şi ascundă carisma?!) la prinţul arab care vrea reforme (Alexander Siddig; în sfîrşit un personaj din zona aceea non-bidimensional) şi de la analistul în materie de energie (Matt Damon) la avocatul pus să "investigheze" fuziunea a două mari companii petroliere americane (Jeffrey Wright). Plus că nu ai parte de un climax revigorant / liniştitor în care eroul (care?) îşi căpăceşte venalii inamici, salvînd astfel ziua, lumea ş.cl.

Ci doar de un film deştept, actual şi acut. Care merită efortul. (Şi aplauzele.) Din plin.
Regia: Stephen Gaghan Cu: Kayvan Novak, Matt Damon, George Clooney, Christopher Plummer, Chris Cooper, Jeffrey Wright, Amanda Peet

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus