Re:publik / noiembrie 2005
Nu e nimic surprinzător sau extraordinar în Goal!, poveste tipică de genul from zero to hero. În cazul de faţă, de la spălatul peluzelor şi strînsul gunoiului pentru bogătaşii din L.A.& fotbal pe maidan pînă la un loc, cîştigat după toate piedicile şi rateurile de rigoare (adversitate, zile proaste, astm ş.a.), în echipa Newcastle United. Istoria şi evoluţia ei le ştii din primele minute în care copilul Santiago (Kuno Becker) e forţat să-şi abandoneze mingea scăpată ca să apuce să treacă frontiera mexicană spre ţara tuturor viselor, America. Dar dacă ignori asta şi accepţi convenţia, poţi descoperi că a meritat. Nu atît pentru protagonistul cam tălîmb (şi muuuult prea norocos - cine dracu' primeşte atîtea şanse?! că doar nu avem de-a face cu o acţiune de binefacere) şi ridicol de bun & corect, cît mai ales pentru excelentul Alessandro Nivola (Face/Off, I Want You, Timecode, Jurassic Park 3) care-i ia faţa în mai toate scenele în chip de vedetă imatură, petrecătreaţă & alcoolică a clubului. Şi pentru buna prestaţie a lui Marcel Iureş ca antrenor german (!) înfiorător de înţelegător & drăguţ cu chixurile "elevilor" şi ataşantul ex-fotbalist/impresar jucat de Stephen Dillane (mereu o plăcere!) care-l descoperă şi se luptă să-l lanseze pe eroul nostru. Plus că secvenţele de antrenamente şi meciuri - acestea din urmă, amestec prelucrat digital de cadre reale cu scene în care sînt inserate personajele - arată bine şi poţi să te bucuri de prezenţa lui Alan Shearer (care are chiar o replică) şi a mai multor coechipieri ai săi într-o serie din ele. Asta nemaipomenind de cameo-urile unor staruri ca Beckham, Zidane, Raúl care sigur îi vor bucura pe amatorii sportului-rege. Iar dincolo de regia cam plată a americanizatului Danny Cannon (Judge Dredd, Phoenix, dar şi episoade din C.S.I. şi un clip pentru Björk), printre clişee şi momente care vor (şi nu prea reuşesc) să te emoţioneze, se strecoară şi sclipiri de umor - favorita mea "Cîţi ani trebuie să ai ca să obţii o băutură aici?/ [pauză nedumerită] 11!". Pe scurt, e un film plăcut de văzut în week-end cu gaşca sau chiar cu iubitul/iubita. Mai ales că partea a doua şi a treia a acestei tentative de blockbuster britanic, care-l vor urmări pe băiet pe la Real Madrid (more Beckham?) şi la Cupa Mondială, sînt în lucru.

O menţiune specială merită coloana sonoră, numai bună de ascultat într-un pub înainte/după meci; un festin ce include Oasis (şi chiar 2 remixuri inedite),... And You Will Know Us By The Trail Of Dead, UNKLE, Kasabian, Zero 7, Dirty Vegas şi, mai ales, proaspăt resurectaţii nebuni ai Manchester-ului, Happy Mondays. O bucurie!
Regia: Danny Cannon Cu: Kuno Becker, Alessandro Nivola, Anna Friel, Stephen Dillane, Gary Lewis

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus