ianuarie 2008
Stagiunea concertistică 2008
Duminică, 17 februarie 2008, la Sala Radio - Eveniment marca "Bucharest by jazz" din seria concertelor unicat semnate Ionel Tudor şi Big Band-ul Radio, preluat în transmisiune directă pe 97,6 şi 104,8 FM pe satelit sau live on line, la Radio România Muzical.

Câte calităţi poate da Dumnezeu unui om? Aceasta-i întrebarea iar răspunsul îl puteţi găsi nu ca până acum, doar navigând (trăiască Internetul!) pe ruta Bruxelles-New York-Berlin prin odiseea biografică şi discografică de colecţie Jeanfrançois Prins ci, pur şi simplu venind să-l vedeţi şi ascultaţi într-o duminică seara pe cel mai faimos tânăr star belgian de carieră mondială. Frumuseţea de actor (în 1994 chiar a jucat într-un film), gustul impecabil, princiara strălucire, eleganţa şi rafinamentul sunt în cazul său nu doar reperele portretului robot al unui perfect gentleman - ci, întocmai expresia fidelă a felului său de a cânta.

Da, da! Exact genul de muzică pe care îţi place să o asculţi într-o atmosferă de relaxare cool şi bluesy, de un lirism care, vorba lui Joe Lovano, îi aparţine în exclusivitate. De unde foarte personalul sound şi feeling ce l-a făcut pe Toots Thielemans să exclame "Bravo!", în timp ce tot exclamativ La guitare.com titra: "Aaahh! Chitara de jazz există!". Corect?! Şi mai corect se numeşte... Jeanfrançois Prins.

Liricul virtuoz şi aventurosul improvizator, compozitorul, aranjorul, producătorul şi profesorul universitar s-a născut în 1967 la Bruxelles, în familia patronului unui magazin de muzică ale cărui jam-sessions atrăgeau magic, în camera din spate, toată floarea jazzmenilor belgieni şi nu numai. Talentat autodidact în prelungirea ideatică a liniei René Thomas - Philip Catherine, Jeanfrançois îşi face debutul de senzaţie în 1991 cu N.Y. stories, iar de atunci, din Bruxelles în Bronx via Berlinul de adopţiune, 17 ani în show-biz, o carieră discografică de invidiat dublată de turnee dincolo şi dincoace de Atlantic - îl aduc constant în compania "greilor" jazz-ului, de la Fred Hersh sau Larry Kohut la gigantul Lee Konitz, ultimul ales şi martor la nunta din basme a frumoasei doamne jazz Judy Niemack şi a prinţului (cu 13 ani mai tânăr!) Jeanfrançois Prins.

Celebrii miri cred în dragostea... la primul sunet, aşa că măcar din curiozitate faceţi-vă acest favor - veniţi la concert şi veţi înţelege de ce s-a îndrăgostit Judy de Jeanfrançois!


Ascultaţi The Island cu Judy Niemack şi Jeanfrançois Prins:

Ascultaţi Leaving cu Jeanfrançois Prins Trio:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus