Re:publik / februarie 2006
Primul lucru care-ţi vine în minte cînd te gîndeşti la columbiana Shakira, diva latino nr.1 a momentului (că doar n-o fi J-Lo?!), sînt unduirile acelea neomeneşti din şolduri (şi nu numai) care te bagă-n boală şi te fac să-i priveşti hipnotizat(ă) clipurile/concertele, chiar dacă nu te interesează deloc ce cîntă. Şi e pe undeva nedrept, pentru că fata are o voce excelentă (un pic gravă, nazală, cu modulaţii neaşteptate), capabilă să se muleze pe cele mai diverse stiluri muzicale - de la rock-ul latin cu ceva influenţe orientale de pe primele ei albume la pop-dance-ul cu ecouri sud-americane de pe albumul care-a impus-o definitiv pe piaţa mondială, Laundry Service.

În 2005, fătuca a revenit cu Fijación Oral, vol.1, primul ei album în spaniolă de la multi-premiatul & platinatul Dónde Están los Ladrones?, care-a dat deja cel mai obsedant refren al verii, prin duetul ultra-excitant cu Alejandro Sans, La Tortura. [În noiembrie i-a urmat şi Oral Fixation, vol.2, varianta în engleză - că, de, se poartă - ce reface două dintre piesele primului, En Tus Pupilas şi Dia Especial, adăugînd în rest altele, noi.] Cam lent, în majoritate departe de ritmurile ameţitoare cu care o asociam în ultimii ani, dar mai mult decît ascultabil. Pentru că dacă depăşeşti uşorul plictisul iniţial al audiţiei integrale, începi să descoperi cît de bine sună multe din noile melodii ale blondinei. De la senzualul (dream)pop şaizecist à la française (evocat şi de alde Goldfrapp pe Felt Mountain sau Stereolab) din En Tus Pupilas la cel optzecist britanic (Eurythmics) din La Pared, înfecţiosul punk/new wave din Escondite Inglés sau aerul de bossa nova melancolică din Obtenir un Sí. Evident, sînt şi minusuri, în primul rînd remixul final, prea rece & mecanic la Tortura sau leşinatul Las de la Intuición (care-aduce cam prea tare cu piese mai vechi ale ei) dar asta nu înseamnă că, în peisajul dezolant al muzicii "de consum" actuale, Fijación Oral, vol.1 nu e un produs mai mult decît decent/plăcut. Cum de pe vol.2 a ieşit un single deja masiv difuzat (Don't Bother), eu una aştept să văd cum sună şi albumul.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus