Şapte Seri / februarie 2008
I Am Legend egal în româneşte Legenda vie. Un alt titlu tradus de excepţie pentru un film aşişderea. Şi în spatele căruia chiar stă o legendă vie! Anume, cartea lui Richard Matheson, denumită novella, adică roman scurt, apărută în 1954. Mai spun doar că romanul lui Matheson este considerat cea mai mare influenţă asupra filmului seminal al lui George Romero, Night of the Living Dead din 1968. Fără de care n-ar fi existat 28 Days Later, Resident Evil şi alte pastişe. Din păcate nu s-a tradus la noi, pentru ca s-o citiţi şi să vă mai gîndiţi la ce mîrlănii au făcut scenariştii şi toţi cei implicaţi în producţia acestui blockbuster post-apocaliptic pe lîngă care Mad Max e Tarkovski.

Robert Neville locuieşte în New York, fiind ultimul supravieţuitor uman din oraş. Neville este însă megastarul Will Smith, "băiat de băiat", de la Bel Air la Bad Boys. Neville este în sursa originală un personaj gen Clive Owen în Children of Men (sau, că veni vorba, Owen în toate filmele lui), sau Mel Gibson ca Max Rokatanski, sau Don Johnson în A Boy and His Dog (după Harlan Ellison), şi nu vreau să fiu rasist dar Smith are culoarea greşită, dar nu asta e problema, ci faptul că e nepotrivit total. Cred că Denzel s-ar fi putut descurca cu rolul. Smith este un mare savant, dar mare de tot de calibrul Einstein, dar şi musculos şi atletic şi fan de muzică reggae, care luptă împotriva unui virus bestial care a transformat oamenii care au rămas în monştrii, n-am înţeles dacă sunt vampiri, pentru că dorm ziua şi nu suportă lumina, sau zombii, pentru că se hrănesc cu resturi umane. Oricum sunt creaturi inspirate (n-am zis furate) din 28 Days & Weeks Later.

Regizorul lui Constantine, Francis Lawrence, este cel care s-a apucat temeinic de distrus romanul lui Matheson. Anterior lui, Michael Bay este isteţul care l-a adus pe Will Smith în postura de star al proiectului. Dar ce contează... filmul face bani, ca unul cu Will Smith, cel care a mai stricat un SF faimos (de Asimov), tot cu I: I, Robot. Ridley Scott trebuia să-l facă el, în anii 80, cu Arnold Schwarzenneger în rolul principal. Cînd bugetul a ajuns la 100 de milioane de dolari, studiourile au oprit producţia. Acum nu s-au sfit să urce la dublu (cu tot cu costurile de marketing). Păcat că nu l-a făcut Ridley atunci. Arnold ar fi fost continuatorul lui Charlton Heston din Omul Omega (1971), anterioara versiune a romanului, ecranizat prima data în 1964 cu Vincent Price sub titlul Ultimul om de pe pămînt (la care filmul din 2007 adaugă nu e singur la sloganul de pe afiş). Acum s-a mai făcut şi I Am Omega, un quickie direct to dvd cu Marc Dacascos, care cred că e mai cinstit decît dumping-ul lui Lawrence, care are fidel faţă de sursă doar titlul. Adăugarea cîinelui lup ca sidekick vine de la mai sus menţionatele Mad Max (II) şi A Boy and His Dog.

Prima parte a filmului e promiţătoare, atmosfera de pustietate din New York e excelentă dar nu sunt atît de entuziasmat precum cei generoşi cu elogiile, au avut buget şi-au permis să golească străzile şi să redecoreze oraşul. Iar apoi, cînd apar creaturile... făcute pe computer, penibile şi deloc veridice, se mişcă nenatural, mai proaste efecte CGI nu cred că a avut nici Dacascos!

Şi mai sunt cîteva surprize şi nici nu vreau să mă leg de final, poate aţi auzit zvonuri legate de o continuare. Deci ultimul om de pe pămînt nu e singur. Nu, el ascultă Bob Marley şi consideră Legend ca fiind cel mai bun album ever, şi duce DVD-urile înapoi la magazin (deh, se vede că nu-i român), se uită la Goodfellas şi citează din Shrek (!!!). Şi mai e şi jocul video desigur. Totuşi posterul la Batman vs. Superman din Times Square mi-a plăcut. Sper însă să nu-l facă Warner pînă-n 2010.

(două stele din cinci)
Regia: Francis Lawrence Cu: Will Smith, Alice Braga, Charlie Tahan, Salli Richardson, Willow Smith

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus