Re:publik / februarie 2008
James Gray a făcut trei filme, aclamatul debut la 24 de ani, Little Odessa (Leul de Argint, Veneţia în 1994), a fost la Cannes în competiţie în 2000 cu The Yards / Legea tăcerii, unde a revenit în 2007 cu aşteptata dramă policieră We Own the Night.

Acţiunea se întîmplă la începutul anilor '80 iar titlul vine de la sloganul pus pe maşinile de poliţie newyorkeze, ca o promisiune de lege şi ordine făcută cetăţenilor. Joaquin Phoenix (rebotezat Green de la Grusinsky, dar şi de la fascinaţia "verzişorilor") este patronul unui club de noapte, dar provine dintr-o familie de poliţişti de origine poloneză (tatăl său e Robert Duvall, iar fratele, Mark Wahlberg) şi se implică cu droguri, spălare de bani şi mafia rusească, într-o spirală descendentă care se va termina undeva între western urban şi tragedie shakespeariană. Cea mai slabă verigă din lanţ e Eva Mendez, care e nepotrivită şi decorativă (la fel ca în orice film în care apare), iar aici în afara unei scene de început în care face kinky sex cu Phoenix, n-are nici un merit. Charlize Theron în Yards it ain't.

Filmul are cîteva set piece-uri fabuloase, printre care o urmărire cu maşina în ploaie genială, actori secundari veridici, ruşii Moni Moshonov, Alex Veadov, Oleg Tatkarov şi veteranul Tony Musante (la a doua colaborare cu Grey după The Yards, la fel ca şi Wahlberg şi Phoenix).

Muzica atmosferică a polonezului Wojciech Kilar (colaboratorul lui Zanussi şi mai recent al lui Polanski) e completată de piesele lui Blondie şi David Bowie din epocă. Este un neo noir, undeva între Scorsese, Cimino, Lumet şi Friedkin, cu elemente de Carlito's Way al lui De Palma. Grey este continuatorul cinema-ului american clasic din anii 70 (French Connection, The Godfather, Mean Streets, Prinţul oraşului) şi faptul că filmul său iese după The Departed este o pură coincidenţă, Wahlberg de exemplu e mai bun aici.

Acuma c-o fi regal sau remiză... nu e nici una nici alta, ci undeva între, cu accent pe plus, un film de autor imprefectibil cu nuanţe comerciale; inegal, dar fascinant.

(3 stele jumate din cinci)

We Own the Night, SUA 2007.
Scenariul şi regia: James Gray.
Imaginea: Joaquín Baca-Asay.
Cu: Joaquin Phoenix, Mark Wahlberg, Eva Green, Robert Duvall, Alex Veadov.
Durata: 117 min.
Regia: James Gray Cu: Joaquin Phoenix, Eva Mendes, Mark Wahlberg, Robert Duvall, Alex Veadov

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus