Time Out Bucureşti / februarie 2008
Premisa - Tuya îşi vede de oi, de copii şi de bărbatul incapacitat la tundră-n praznic; în ziua în care ea însăşi se loveşte la spinare, singura soluţie devine un divorţ amiabil, urmat de un mariaj cu un soţ în putere, care să aibă grijă de tuspatru - putea promite fie un remake chinezesc la Breaking the Waves, fie o farsă mai mult sau mai puţin absurdă. Regizorul Quanan Wang, care a rupt (la propriu) gura tîrgului la Berlinul de anul trecut, de unde Tuya a plecat cu un Urs de Aur în sacoşă, preferă cumva calea de mijloc - prin urmare, filmul său, susţinut din oficiu de un exotism parţial înduioşător, se mulţumeşte să observe oarecum distant destinele mărunte ale protagoniştilor, cărora nu le oferă nici prea multe chinuri, dar nici cine ştie ce speranţe.

Settingul şi alura m-au trimis cumva cu gîndul la Urga lui Mihalkov - sper să nu-mi luaţi în nume de rău referinţele mai degrabă bătrîneşti: ştiu că în ultimii ani acest gen de cinema, sec şi arid în prezentare, emoţionant şi uneori răspicat în stare, face furori, în special prin festivalurile care consideră China şi Iranul noile bastioane ale filmului de autor, dar, ca să zic aşa, nu mi-a fost foame, deci n-am servit. Ceea ce nu-i un motiv să ocoliţi acest titlu - între doi roboţi şi doi mutanţi, poate fi o schimbare interesantă de peisaj.
Regia: Quanan Wang Cu: Yu Nan, Bater, Sen'ge, Zhaya

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus