decembrie 2003
Master and Commander: The Far Side of the World
Titlu original: Master and Commander: The Far Side of the World
Gen: aventuri, război
Regia: Peter Weir
Scenariul: Peter Weir şi John Collee
După romanul de: Patrick O'Brien
Studiourile: 20th Century Fox, Universal Pictures, Miramax Films
Durată: 138 minute
Cota mea: 8.5 din 10



Intriga: În timpul războiului franco-britanic, căpitanul "Lucky" Jack Aubrey şi echpajul său britanic conduc o corabie cu misiunea de a asigura liniştea în sudul Oceanului Atlantic, până când ei înşişi devin vânaţi de inamic.

Comentarii:

Russell Crowe se descurcă aşa şi-aşa pe post de căpitan sufletist, dar ferm şi pragmatic în noul film/noua producţie a lui Peter Weir care a beneficiat de un buget de 150 de milioane de dolari! Crowe este, într-adevăr şi sufletist, şi ferm, şi încăpăţânat. Dar (mai ales primul dintre atribute) nu prea i se potriveşte deloc: este departe de John Nash sau de The Insider. El nu aduce filmului lui Weir nimic special, în afara faptului că-i împlineşte lui Weir ambiţia de a fi lucrat cu un australian get-beget (la fel ca şi dânsul). Adevărata revelaţie este aici Paul Bettany, Geoffrey Chausser (!) din A Knight’s Tale, reuşind să-l secondeze (şi în cele din urmă să-l îmblânzească pe Crowe) cu brio pe australianul cu o evidentă problemă de comportament.



Este suficient să zici atât pentru ca Master and Commander să se scufunde încet şi liniştit în dezastru - mai ales că e vorba de Weir, autorul sfintelor Witness sau Dead Poets Society. Şi totuşi, Weir este adevăratul "master" din acest film: reuşeşte să facă cele mai plicticoase momente să aibă un mister pătrunzător, cele mai patetice idei patriotiste să le presare cu ironie, cel mai perimat joc de-a şoarecele şi pisica (în care, evident, vânătorul devine vânat) să-l salveze cu o suită de sugestii uluitor de inspirate (corabia franceză văzută ca o fantomă a mării), să transforme veşnica poveste a "omului onoarei" într-un pertinent discurs (non-patetic) despre prietenie, îndatorire şi autoritate. Superb filmat, excelent montat, în ciuda comercialismului vădit (şi totuşi, e dureros să vezi cum filme "comerciale" bune o dau în bară la box-office), Master and Commander nu se "scufundă", ci înoată cu ambiţie până la mal!

Menţiune: a se urmări la cinema, nu pe video.
Regia: Peter Weir Cu: Russell Crowe, Paul Bettany, Richard Stroh

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus