România Liberă / martie 2008
4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile

Site-ul www.metacritic.com, înfiinţat în 1999 în Statele Unite, pentru a le da o idee americanilor despre ce filme merită să vadă, ce muzică să asculte sau ce cărţi să citească, are la bază un inedit procedeu de votare. În cazul filmelor, sunt luate la citit cele mai importante ziare şi reviste americane, iar cronicile pentru fiecare film care rulează la cinematograf sunt punctate gradat: pentru cronici favorabile, mixte sau nefavorabile. Convertind cotaţiile date de critici în numere pe o scală de la 1 la 100 se obţine un punctaj (mai multe informaţii despre procedeu se găsesc pe site.).

Cert este că 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile se află în acest moment pe locul 1 în clasamentul curent al filmelor care rulează în sălile americane, având un punctaj de 97 din 100 de puncte, punctaj realizat pe baza a 35 de cronici ale filmului. Pelicula lui Cristian Mungiu este urmată de Le Scaphandre et le papillon / Scafandrul şi fluturele (92 de puncte), There Will Be Blood (92), No Country for Old Men / Nu există ţară pentru bătrâni (91), Persepolis (90), Paranoid Park (87), The Savages (85) şi Atonement / Remuşcare (85).

Mult mai spectaculos este faptul că acest punctaj i-a permis lui 432 să intre şi în topul filmelor cu cele mai bune cronici în SUA din toate timpurile. Aici, el se află pe poziţia a cincea. Singurul film care a totalizat 100 de puncte din 100 posibile este The Godfather / Naşul, realizat în 1972. El este urmat de Superman II (1981), care are 99 de puncte, de filmul lui Jean-Pierre Melville, Army of Shadows / L'Armée des ombres (realizat în 1969, dar prezentat în SUA de-abia în 2006), care are tot 99 de puncte, de El laberinto del fauno / Labirintul lui Pan, cu 98 de puncte. Imediat sub filmul lui Cristian Mungiu vin Dr. Strangelove de Stanley Kubrick, Ratatouille, The Manchurian Candidate de John Frankenheimer şi Pulp Fiction. 432 a intrat în sălile americane pe 23 ianuarie 2008.



Regia: Cristian Mungiu Cu: Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Laura Vasiliu, Alexandru Potoceanu, Luminiţa Gheorghiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus