martie 2008
Articole diverse
La cea de a 30-a ediţie a Festivalului de film documentar Cinema de Reel, desfăşurat între 7-18 martie 2008, la Paris, filmul documentar Podul de flori de Thomas Ciulei a obţinut Prix des Bibliothèques/ Premiul bibliotecilor (oferit de Direcţia de carte şi lectură) şi Menţiune specială a Juriului de tineret.

Anul acesta în competiţia internaţională a festivalului au participat 27 de filme documentare, selecţionate dintr-un număr de peste 2.000 de producţii înscrise. De 30 de ani Cinema de Reel este una dintre cele mai importante platforme internaţionale de promovare a filmului documentar.

Cităm din argumentaţia juriului: "Filmându-i pe cei care au rămas, putem vorbi mai bine despre cei care au plecat. Acest argument, derulat de-a lungul anotimpurilor, ne aruncă în intimitatea unei familii rămase fără mamă, din cauza nevoilor economice stringente. Tatăl îşi asumă şi rolul acesteia, în timp ce ne împărtăşeşte grijile şi bucuriile sale. Adulţi şi copii, îşi au fiecare locul lor, contribuind la păstrarea universului comun. Acest Pod de flori schiţează o legătură fragilă dar palpabilă între fiinţe."

Podul de flori, 2008, scenariul, imaginea şi regia Thomas Ciulei, este o coproducţie româno-germană între Europolis Film, Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii şi Ciulei Films Germania şi a câştigat concursul Centrului Naţional al Cinematografiei în 2005.

De trei ani de zile, Costică Arhir îşi creşte singur cei trei copii, de când nevasta a plecat la muncă, în Italia. Situaţia familiei Arhir este departe de a fi singulară - în Republica Moldova în jur de 50% din forţa de muncă este plecată în străinătate.
Turnat între ianuarie şi aprilie 2007, documentarul foloseşte elemente ficţionale în naraţiune, punând în scenă personaje reale care îşi interpretează propria lor poveste.

În cursul lunii aprilie 2008, Podul de flori va participa la Festivalul de film - Go East de la Wiesbaden şi la Festivalul Mediawave de la Györ, Ungaria. La Bucureşti, pe 9 mai 2008, la Cinema Studio, Podul de flori va deschide Festivalul Filmului European.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus