Suplimentul de cultură / aprilie 2008
Cincizeci şi cinci de desene inedite ale pictorului Nicolae Tonitza sînt expuse public în premieră naţională, la Palatul Brukenthal din Sibiu. Expoziţia Nicolae Tonitza. Desene a fost vernisată pe 21 martie 2008, la Cabinetul de Stampe al Muzeului Naţional Brukenthal. Reprezentînd în mare parte portrete de copii, realizate în 1936 la Balcic, desenele au fost donate muzeului sibian de o elevă a lui Tonitza, Eugenia Iftodi. "Printre ele este expus şi un dublu autoportret al maestrului, unul dintre ultimele autoportrete, deoarece după anul 1936 Tonitza s-a îmbolnăvit şi nu a mai pictat pînă la moartea sa, în 1940", explică Raluca Teodorescu, reprezentantă a muzeului.

Eugenia Iftodi a păstrat desenele în colecţia sa particulară, iar spre finalul vieţii a decis să le doneze unor colecţii publice din Romînia, pentru a putea fi admirate de publicul larg.


Necunoscute timp de 70 de ani

"Între anii 1933 şi 1936, Nicolae Tonitza a lucrat la Balcic. Desenele, semnate şi datate de pictor, sînt realizate în 1936 şi reprezintă în principal portrete de copii", spune Maria Ordean, directoarea Galeriei de Artă a Muzeului Brukenthal şi organizatoare a expoziţiei.

Desenele expuse pentru prima oară acum reprezintă donaţia pictoriţei Eugenia Iftodi (1915 - 2004). "Din mărturia Eugeniei Iftodi, ştim că pictorul i-a dat aceste desene elevei sale în 1937, în scopul de a studia. Tonitza avea mai multe etape de creaţie. Ceea ce vedem noi în expoziţie reprezintă una dintre primele etape, sînt nişte «note sumare» pe hîrtie tip pergament, lucrate în mare viteză, cu un beţişor sau penel şi tuş. Dîndu-i-le Eugeniei Iftodi, i-a cerut să le compună, o metodă pe care pictorul o preda la Iaşi", povesteşte Maria Ordean.

Eleva lui Tonitza a făcut, timp de un an, acele compuneri şi, împreună cu desenele care i-au fost sursă de inspiraţie, le-a prezentat maestrului în 1938. Maestrul însă a refuzat să le ia înapoi, spun muzeografii din Sibiu. "Ţine-le, în viaţă îţi vor prinde bine", i-ar fi zis pictorul elevei sale, care a păstrat atît desenele, cît şi culorile şi paleta pe care le primise de la Nicolae Tonitza. "Le-a păstrat pînă spre finalul vieţii, cînd a hotărît să le doneze unor colecţii publice. De aceea, desenele acestea au fost necunoscute." Între desene se află şi un autoportret dublu al lui Tonitza, singurul desen din toate cele 55 care a mai fost prezentat o singură dată în România, în 1986.


Expuse temporar

La vernisaj, Maria Ordean, directoarea Galeriei de Artă a Muzeului Brukenthal, a spus că la Cabinetul de Stampe se doreşte alternarea capodoperelor de artă europene cu cele româneşti. Expoziţia Nicolae Tonitza. Desene va fi deschisă pînă pe 21 mai. Directorul general al muzeului, Sabin Luca, a explicat de ce expunerea celor 55 de desene este una temporară: este vorba despre piese fragile, degradabile. Lucrările se află în vitrine izolate, iluminate modern, iar încăperea respectă strict anumiţi factori de temperatură şi umiditate.


Brukenthal - 250.000 de vizitatori

Aproape 250.000 de vizitatori a avut Muzeul Naţional Brukenthal în 2007, cînd Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană. Cifra oficială a fost făcută publică săptămîna trecută. Cel mai mare număr de vizitatori i-a atras, desigur, Palatul Brukenthal, cu colecţia de capodopere ale picturii universale: 176.000 de bilete vîndute de-a lungul anului. Deşi închis o bună parte din an, din cauza lucrărilor de modernizare, Muzeul de Istorie a adunat şi el 32.000 de vizitatori, iar Galeria de Artă Contemporană a atras aproape 15.000 de vizitatori. Programele începute în 2007 vor continua în acest an, spune directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca: "Palatul este în plină revigorare. La 1 decembrie 2008, doresc să inaugurăm noua galerie de artă europeană". De asemenea, continuă reamenajarea spaţiilor expoziţionale. "Visul meu este să stea omul opt ore în palat", spune Sabin Luca.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus