România Liberă / decembrie 2003
Eyes Wide Shut
După cum am mai anunţat, un adevărat eveniment cinematografic l-a constituit prezentarea de către HBO, în exclusivitate în România, a ultimului film semnat Stanley Kubrick: Eyes Wide Shut (SUA, 1999), adaptare după bucata literară Traumnovelle a scriitorului vienez Arthur Schnitzler.

Marele regizor a distribuit în această peliculă, care s-a vrut o analiză ultimă a relaţiilor din cuplu şi a fascinaţiei erotice, un cuplu de actori, ce erau soţ şi soţie şi în realitate: cel format de starurile Tom Cruise şi Nicole Kidman (alături de regizorul Sydney Pollack, croatul Rade Serbedzija ş.a.). Turnajul, desfăşurat într-un secret demn de serviciile de spionaj, se pare că a fost infernal pentru cei doi soţi, iniţial mîndri de a juca sub direcţia marelui Kubrick, ulterior extenuaţi de scenele erotice live filmate cu perfecţionismul legendar al regizorului.

Pelicula ar putea însă fi înţeleasă mai bine dacă ar fi pusă în ecuaţie cu ansamblul operei cinematografice a lui Stanley Kubrick, una dintre cele mai unitare şi coerente din istoria filmului, deşi diversitatea, de genuri mai ales, este halucinantă. Dacă am încerca să găsim un numitor comun al acestor pelicule, am vedea că, întotdeauna în filmele sale, regizorul prezintă fiinţe umane depăşite de propriile creaţii (tehnologice sau mentale) care le scapă de sub control, lansînd un sumbru avertisment la adresa faptului că forţele care îl duc pe om spre pieire sunt de fapt parte a propriei structuri (avertizare inutilă, de fapt, din acest motiv).

Este cazul şi al apetenţei războinice din Cărările gloriei şi Full Metal Jacket şi al armei nucleare din Dr. Strangelove şi al computerului Hal din 2001 : A space odyssey şi al planului "jafului perfect" din The Killing şi al dorinţei (şi instinctului) sexual din Lolita şi, iată, Eyes Wide Shut şi, coborînd şi mai în profunzime, al înseşi minţii umane dereglate din Portocala mecanică şi The Shining. Răul se află în noi, în psihicul nostru, ne spune Kubrick, şi cîteodată el poate lua forme monstruoase, imposibil de evitat sau de oprit.
Regia: Stanley Kubrick Cu: Tom Cruise, Nicole Kidman

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus