Şapte Seri / martie 2008
There Will Be Blood
"Greed is good".
(Gordon Gekko - Michael Douglas, în Wall Street, 1987)

Da, 2007 a fost un an cinematografic interesant. Două din filmele care s-au înfruntat la Oscar, There Will Be Blood / Va curge sânge al lui Paul Thomas Anderson şi No Country for Old Men / Nu există ţară pentru bătrîni (Joel şi Ethan Coen), vor rămîne în istoria cinematografică, dintre cele de dată recentă. Cam greu cu o astfel de competiţie şi, după cum era previzibil, fraţii Coen au învins. Citez din însemnările de pe blog pe 12 octombrie 2007, atunci cînd am văzut filmul lui PTA, la un sneak peak (preview): "Are 2 ore 40, e filmat în Panavision minunat de Robert Elswitt (...). E un film care ar trebui să-i aducă nu un Oscar ci două lui Daniel Day Lewis şi în care descoperi doi mari actori, unul tînăr, Paul Dano (din Little Miss Sunshine), celălalt copil - Russell Harvard. Un rol excelent episodic îl are actorul de compoziţie Kevin J. O'Connor (Benny), din nou o nominalizare la Oscar ar fi nimerită. Şi m-a intrigat muzica, extrem de intensă şi de atipică, compusă de Jonny Greenwood (chitaristul de la Radiohead) (...) În afară de No Country For Old Men al fraţilor Coen, văzut la Cannes, e cel mai bun film american al anului 2007 (şi testul de maturitate al lui Paul Thomas Anderson (care m-a intrigat cu Boogie Nights dar nu m-a convins cu restul opusurilor lui). Un clasic, la modul capodoperă şi da... there will be blood."

La ora premierei româneşti, palmaresul lui TWBB este de două premii Oscar (actor în rol principal şi imagine) din opt nominalizări printre care cel mai bun film, cel mai bun regizor, scenariu adaptat şi scenografie, Globul de Aur şi premiul academiei de film britanice (BAFTA) pentru Daniel Day Lewis, Ursul de Argint la Berlin pentru cel mai bun regizor lui PTA şi lui Jonny Greenwood pentru cea mai bună contribuţie artistică. Da, este filmul de maturitate al lui Paul Thomas Anderson, cel mai magnific dintre Andersoni (Wes şi infamul PWA fiind ceilalţi doi), considerat un fel de nou Robert Altman. Până acum el a mai făcut Sydney (sau Hard Eight), Boogie Nights / Jurnalul unei vedete de film porno, Magnolia, Punch-Drunk Love / Ameţit de dragoste dar There Will Be Blood este capodopera sa. Ambiţios proiect de sorginte literară, filmul e o adaptare liberă după romanul OIL! al lui Upton Sinclar din 1927, dar asemănările sunt extrem de vagi (PTA zice că a luat numai primele 150 de pagini ale romanului şi restul este o reinvenţie).

Este o întoarcere la formă, la genul de proiecte riscante din anii '70 (Heaven's Gate, Days of Heaven, Bound for Glory, Mc Cabe şi Mrs. Miller şi alte Altman-uri, şi dincolo de ele, la Faulkner şi Steinbeck şi John Ford). Alte referinţe cinematografice ar putea fi Ace în the Hole, The Giant, Greed, The Treasure of Sierra Madre şi chiar Citizen Kane. Daniel Day Lewis e extraordinar în rolul lui Daniel Plainview, un individ pentru care obsesia pentru petrol este mai presus decât viaţa, iar tânărul Paul Dano (Eli Sunday), este un la fel de exaltat de putere, dar divină. TWBB trebuie văzut pe ecran şi este un film american cu adevărat măreţ, pe teme mereu actuale, un clasic imediat şi absolut.

(cinci stele din cinci)



Notă: Acum şi pe blog la http://www.protv.ro/bloguri/ald-s-movieland


Regia: Paul Thomas Anderson Cu: Daniel Day-Lewis, Martin Stringer, Kevin J. O'Connor, Jacob Stringer, Matthew Braden Stringer, Ciarán Hinds

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus