Eddie's site / ianuarie 2008
Una dintre nişele pe care se bagă americanii atunci când fac filme - o nişă împrumutată din cinematografia europeană şi adaptată la marketingul Unchiului Sam - este cea a subiectelor depresive. Din nefericire pentru ei, nu se pricep să fie depresivi la fel de bine precum ruşii, de pildă, care se nasc cu depresia în sânge. Şi atunci eşuează în tentative nu tocmai reuşite, din care scapă de fiecare dată cu ajutorul Xanaxului.

Poate că subiectul în sine al filmului Before the Devil Knows You're Dead nu ar fi atât de depresiv pe cât s-a străduit regizorul Sidney Lumet să-l facă. Doi fraţi aflaţi în criză financiară găsesc că cel mai bun lucru cu putinţă pe care-l pot face pentru a li se umple din nou buzunarele este să dea o spargere tocmai la magazinul de bijuterii al părinţilor lor. Numai că socoteala de acasă se potriveşte ca nuca-n perete cu cea de la faţa locului şi concursul de împrejurări face ca operaţiunea să aibă ca rezultat moartea mamei celor doi. Urmată de intrarea în depresie a tuturor personajelor şi de finalul oarecum normal al răzbunării tatălui asupra unuia dintre fiii ticăloşi.

Deşi foarte bine cotat, cred că filmul nu e decât un mare bluff. Nu înţeleg, de pildă, de ce a fost nevoie ca întreg scenariul să fie bulversat de mici întoarceri în timp, absolut inutile, când putea fi lăsat fără nici o problemă să curgă, lăsând peliculei o continuitate mult mai normală. Însă fiecare trebuie să fie smart-ass în felul său...

Partea bună a filmului este faptul că o are pe afiş pe Marisa Tomei. Dacă nu ştii cine e Marisa Tomei (chiar nu ştii) aminteşte-ţi de Cousin Vinny sau de episodul acela din Seinfeld în care George Constanza o venera şi în care şi-a făcut apariţia în persoană. Marisa nu mai e la prima tinereţe. S-a născut în 1964 (fă socoteala) dar asta n-o împiedică. La ce n-o împiedică? De pildă să-şi vânture ţâţele prin filmul lui Lumet (altceva mai bun de făcut nu prea are, dar e suficient) şi să ne arate că... are ce să arate.

În rest, să mai amintesc de prezenţele lui Ethan Hawke, Philip Seymour Hoffman şi Albert Finney, primul complet dezorientat, ultimii doi complet depresaţi.


Before the Devil Knows You're Dead (2007).
Regia: Sidney Lumet
Cu: Ethan Hawke, Philip Seymour Hoffman, Albert Finney, Marisa Tomei.
Regia: Sidney Lumet Cu: Ethan Hawke, Philip Seymour Hoffman, Albert Finney, Marisa Tomei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus