aprilie 2008
Conflictul dintre tradiţie şi schimbare nu s-a sfârşit încă. În culturile africane, în special în Somalia circumcizia la femei se practică aproape sută la sută. Şocul fizic şi emoţional prin care trec tinerele fete este greu de urmărit dar mai greu de ignorat. Fetele din Kenya au de înfruntat tradiţia - iar tradiţia înseamnă aici printre multe altele şi mutilare prin extirparea unor părţi ale organelor genitale. Şi multe alte practici, obiceiuri şi moduri de viaţă nefamiliare nouă, dintr-o societate în care femeia are alt rol decât în societatea românească.

3 aprilie 2008

The Day I Will Never Forget / Ziua pe care nu o voi uita niciodată
(Kim Longinotto, UK, 2002, 92 min)

Filmul descrie practica circumciziei la femei în comunităţile kenyene şi somaleze. Această practică face parte din ceremoniile de iniţiere a fetelor şi variază de la o operaţie minoră până la îndepărtarea completă a clitorisului şi închiderea aproape completă a vaginului.

În cultura occidentală o asemenea operaţie echivalează cu o mutilare, în timp ce pentru localnici ea reprezintă o tradiţie, care nu trebuie abandonată sub nici o formă. Totuşi, lumea e în schimbare, iar generaţiile tinere contestă tradiţia şi se revoltă împotriva circumciziei. Femeile adulte din comunitate consideră circumcizia ca fiind singurul mod de păstrare a purităţii şi sănătăţii fetelor. O doctoriţă încearcă o soluţie de compromis, propunându-le oamenilor realizarea operaţiei prin intervenţie chirurgicală, mai sigură şi mai puţin dureroasă.

Filmul urmăreşte poveştile unor tinere prinse între loialitatea faţă de părinţi, dorinţa de a se revolta împotriva vechilor obiceiuri şi teama că vor fi respinse de comunitate în cazul în care o vor face. Una din ele se află în situaţia extremă de a-şi da părinţii în judecată pentru a-i împiedica să o supună circumciziei. Momentul va avea implicaţii istorice pentru întregul grup cultural. Conflictul dintre tradiţie şi schimbare nu s-a sfârşit încă.


După programul "de cursă lungă" din anul Capitalei Culturale Europene, Cinemateca ASTRA FILM reia vizionările în 2008, propunînd publicului cinefil întîlniri săptămînale cu cele mai interesante filme documentare din ultimele două decenii, multe dintre ele premiate la festivaluri internaţionale celebre. Un film documentar adevărat îţi spune ceva ce nu ştiai sau te face să priveşti cu alţi ochi ceea ce credeai că ştii.

În 2008, filmele Cinematecii ASTRA FILM sunt grupate tematic. Prima temă, Femeia - personaj principal în filmul documentar.

Subiecte precum căsnicia, maternitatea, rivalitatea între femei sau competiţia cu bărbaţii pot lua forme infinite de la o cultură la alta. Cîteva dintre ele vi le prezentăm în săptămînile care urmează.


Vă aşteptăm la Cinemateca ASTRA FILM, în fiecare joi de la ora 14.00, în Piaţa Huet 12, Sibiu, Tel. 0269/210.134.
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus