Blogul lui Alin / aprilie 2008
Jumper
"Jump up and get down, jump around"... ca să nu zic "I said Jump"!!! Repere culturale depăşite, ştiu...

Doug Liman a făcut Go, film cu şi pentru puştani mai inteligenţi ca cei cărora li se adresează Jumper (pe limba mea pulover mai mult decît săritor). E vorba de 2 găşti, jumperii şi duşmanii lor tradiţionali, palatinii, care îi vînează. Jumperii se teleportează unde vrea muşchiul lor, cum ar fi pe piramida lui Keops, pe Sfinx, pe Empire State Building şi pe Everest, şi de ce, pentru că aşa vrea muşchiul lor. Un fel de Matrix pentru ăia mai puţin matrixieni, şi Highlander fără tăiat de gîturi ci cu şocuri electrice PG 13.

Premiza e interesantă, bazată pe un roman de Steven Gould (mă aşteptam la mai mult de la scenariştii David Goyer, Jim Uhls şi Simon Kinberg), dar executată prost şi cu cel mai mare non-actor al generaţiei sale, Hayden Christensen, pe care l-am suportat de curînd în Awake, şi care este cel mai penibil şi unbearable atunci cînd suferă. Acuma că Lucas regizează cel mai bine contracte de jucărele, o ştim. Dar Jar Jar e Stanislavski faţă de Hayden, care e infernal de prost. Ce mai e: Jamie Bell adolescent belicos, Sam Jackson cu păr vopsit alb şi cam penibil - de la XXX2 până aici nu-i departe. De la regizorul filmelor The Bourne Identity şi Mr. and Mrs. Smith vine un film la care era lume, puşti şi nu numai, şi era vreme frumoasă afară şi weekend, mai bine stăteau în parc. Iar pe imdb un isteţ îşi pune problema dacă ne folosim 10% din creier sau mai mult, un alt messager board genial imdb, dar de data asta mai pretenţios. Jumperii care au făcut filmul şi-au folosit probabil 1%. Şi cifra asta va fi şi mai diminuată la sequelul care ne ameninţă încet dar sigur.

Mi-am folosit şi eu forţa mentală să mă teleportez la alt film şi n-am putut. Şi m-a enervat că puştii cordiţi puteau să vadă Colosseumul iar eu cînd am fost la Roma nu. Nu mai vorbesc de cîte alte călătorii au făcut cei responsabili de film, pentru cîteva secvenţe turistice. Dar ce mă înfurie mai tare e că Hayden Christensen e anunţat că fiind Case, în tot amînata ecranizare la Neuromancer după cartea-far a cyberpunkului (William Gibson) regizată de un anume, Joseph Kahn, autor de videoclipuri cu Britney Spears şi al "filmului" Torque. Jump de-aici!!!

O stea jumătate din cinci (iniţial 4/10 şi asta pt că era w/e şi eram calm şi deci, mai generos)
Regia: Doug Liman Cu: Hayden Christensen, Samuel L. Jackson, Diane Lane, Jamie Bell, Rachel Bilson, Michael Rooker

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus