Suplimentul de cultură / aprilie 2008

Dan Perjovschi lansează, la Cărtureşti, pe 9 aprilie 2008, de la ora 18:30, albumul Walls & Floor (without the Ceiling), realizat împreuna cu artistul bulgar Nedko Solakov, la Viena, pentru expoziţia comună din ianuarie-februarie 2008 de la galeria Kunstforum BA-CA. Dar, despre album, despre Nedko, despre lucrul împreuna, la Viena, dar şi la New York în 2006 ori în seiful unei bănci austriece, despre cum unul desenează cu negru pe alb (Nedko) şi altul cu alb pe negru şi ce înseamnă asta, dacă înseamnă ceva, cel mai bine povesteşte chiar Perjovschi:

"Nedko Solakov a expus în toate bienalele şi toate muzeele importante din lumea asta. Asta nu ar fi aşa de supărător dacă n-am şti că el locuieşte fain frumos la Sofia. Adică cine-şi plînge de milă şi-şi smulge părul din cap la Bucureşti ar putea contempla realitatea asta.

Prima dată am expus împreună în 1995, în cadrul Beyond Belief, cea mai mare expoziţie despre arta contemporană din Europa Centrală şi de Est din Statele Unite. După aia, ne-am mai întâlnit de vreo sută de ori în alte expoziţii si alte bienale (v-am spus că n-a ratat nici una şi anii ăştia nici eu n-am prea stat degeaba). Pentru că el stă în Bulgaria şi eu în România, pentru că amîndoi, spre deosebire de ţările noastre, avem umor şi sîntem cunoscuţi, ne-am tot gîndit să facem un proiect comun.

Prima dată am făcut-o ca orice estic la New York în 2006, la Lombard Freid Projects, unde am stat "spate în spate" adică el a desenat pe dinăuntru şi eu pe dinafară un spaţiu construit special pentru noi în mijlocul galeriei.

Al doilea proiect comun trebuia să se întîmple la Bucureşti unde Nedko a fost invitat să facă solo la MNAC, numai că eu la MNAC nu calc din greaţă fizică şi rebeliune intelectuală şi oricît a făcut Nedko pe sirena că mă cară în spate, că desenează în locul meu, eu nu şi nu şi proiectul de colaborare s-a dus dracului (mult mai bine decît în Casa Poporului, zic eu).

A treia oara am desenat cot la cot sau mai bine zis cot la genunchi în seiful Kunstforum BankAustria din Viena la chemarea KulturKontakt. KK e o instituţie din Austria care a pompat o grămadă de bani în promovarea în Occident a scenelor artistice din estul Europei. De aia şi eu şi Nedko ne-am simţit solidari, am acceptat de urgenţă invitaţia şi am facut Walls, floor (no ceiling), adică el pereţii, eu podeaua. De tavan nu ne-am atins.

Nedko e poetic, eu sînt politic, el găseşte în sala de expoziţie motivele angoaselor sau ironiei personale, eu le aduc înăuntru din presă sau din viaţa de zi cu zi. Noi doi semănăm şi nu prea, de aia am pus discursurile împreună, să vedem ce iese.

Ce-a ieşit, vedeţi în catalogul care se lansează la Cărtureşti (multe poze haioase şi un dublu interviu mişto de tot)".

6 comentarii

  • merita
    [membru], 07.04.2008, 14:29

    Eram la Viena, in ianuarie, si am intrat la expozitie, bineinteles. Placuta. O plimbare calda pe-o vreme rece...


  • rebeli cu cauza
    [membru], 09.04.2008, 00:26

    ce ne facem daca alti rebeli pe care ii apreciem si la care tinem cu adevarat si-au jurat sa nu calce niciodata la Carturesti ?

  • RE: rebeli cu cauza
    [membru], 09.04.2008, 10:50

    Sa ii plingam pentru ca nu vor sa ajunga la public.

  • "În occident, clădirile băncilor se transformă în galerii. În România, e invers. Galeriile se închid şi pe locul lor apar băncile"
    [membru], 11.04.2008, 00:46

    ...a spus ieri Dan Perjovschi, la Cărtureşti, la lansarea catalogului "Walls and floors (without the ceiling)".

    În Bucureşti s-au închis în ultimul timp trei galerii de artă. Sediile băncilor înfloresc peste tot şi-şi deschid larg uşile.
    La Viena, o mare bancă şi-a transformat, încet-încet, clădirea în muzeu de artă. Subsolul, acolo unde era seiful băncii - sala "Tresor" - e acum destinat artei contemporane. Acolo au desenat Solakov şi Perjovschi "Walls and floors".

    Lucrurile funcţionează în continuare în logici total diferite.

  • RE:
    [membru], 12.04.2008, 22:29

    Macar daca ar fi banci adevarate, dar nu sint decit camatarie institutionalizata, cu gulere albe.

  • RE: RE: rebeli cu cauza
    [membru], 14.04.2008, 20:55

    Si eu am vazut expozitia la Viena. Si mi-a placut. O experienta. Cat despre banci transformate in muzee - cred ca mai avem putin de asteptat. Si ei au asteptat pentru Kunstforum si se pare ca merita asteptarea ...

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus