aprilie 2008
Festivalul Internaţional de film NexT, 2008
Luni seară, 7 aprilie 2008, începe cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu-Metraj NexT, cel mai antrenant eveniment cinematografic din Bucureşti. Spectatorii şi invitaţii vor avea parte de 7 zile de proiecţii cu filme unul şi unul la Cinemateca Eforie şi Muzeul Ţăranului Român, seminarii interactive cu regizori, sound-designeri, monteuri, producători, distribuitori, agenţi din România, Europa şi America de Nord la Orange Concept Store şi petreceri până în zori de zi în cluburile bucureştene.

După Gala de deschidere din 7 aprilie, 2008, la 18:30, NexT debutează cu primele două calupuri ale secţiunii Şi ei au fost NexT Generation, în care regizori consacraţi ai filmului şi televiziunii din România îşi prezintă scurt-metrajele şi povestesc despre ele în sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu spectatorii din sală. Astfel, de la 19:30, e rândul regizorilor Titus Muntean (Pro Patria, 1993), Radu Dragomir (Sâmbătă Seara, 1996) şi Tudor Giurgiu (Singur(ă) pe lume, 1995 şi Popcorn Story, 2001) să se prezinte în faţa publicului în calitate de NexT generation. La ora 21:00, Alexandru Maftei (În fiecare zi e noapte, 1991) şi cel mai prolific regizor al generaţiei 2000, Radu Muntean (Ea, 1994 şi Tragica poveste de dragoste a celor doi, 1996), îşi vor privi alături de spectatorii de la Eforie filmele din studenţie.

Proiecţiile din Competiţia festivalului încep în forţă marţi seară, 8 aprilie 2008, de la 18:30, cu primele şapte dintre cele 30 de scurt-metraje de top alese de directorul artistic Andrei Gorzo. Calupul începe şi se termină cu două dintre cele mai fermecătoare filme din selecţie: animaţiile Liebeskrank / Bolnavi din dragoste (Slovenia-Germania, 2007) şi Madame Tutli-Putli (Canada, 2007), dar conţine şi scurt-metraje psihologice, precum Auf der Strecke / Între staţii (Elveţia, 2007) şi Tommy (Norvegia, 2007) sau parabole la adresa societăţii contemporane: bizarul Kull! / Leapşa! (Suedia, 2007). Cel mai aşteptat film al grupajului este, însă, indiscutabil, Madame Tutli Putli, filmul canadian nominalizat la Oscarul pentru scurt-metraj de animaţie în 2008, câştigător al Semaine de la Critique la Cannes în 2007, povestea delicată şi ataşantă a unei călătorii prin lumea plină de tenebre a trenului de noapte. Ca şi anul trecut, toate proiecţiile din competiţia NexT vor fi urmate de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu realizatorii filmelor prezentate.

(Liebeskrank / Bolnavi din dragoste)

Marţi este şi ziua primei serii de proiecţii din cadrul secţiunii omagiale a festivalului care prezintă filme realizate de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu. Astfel, de la ora 13:30, vom avea ocazia să ne lăsăm din nou atraşi în cinema-ul spectaculos, flamboaiant, plin de vigoare, al lui Cristian, sonorizat cu multă fineţe de Andrei. Arhi-premiatele sale scurt-metraje din facultate, Mihai şi Cristina şi Poveste la Scara C, mediu-metrajul selecţionat în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes, care l-a transformat într-unul dintre regizorii preferaţi ai tinerilor din România, Marilena de la P7, dar şi mai puţin cunoscutul documentar Kitschitoarele. 2 FM vor face din nou sala de la Eforie să freamete.

Countries in Focus, una dintre secţiunile nou-nouţe de la NexT, e un alt highlight al zilei. De la ora 16:00, vom putea vedea o selecţie a filmului tânăr din Suedia: mediu-metrajul Juni / Iunie (r. Fijona Jonuzi, 2007) şi scurt-metrajele Sten for Sten / Cărămidă după cărămidă (r. Peter Magnusson, 2008) şi Mellan Oss / Între noi doi (r. Per Hanefjord, 2008). Ziua se încheie cu proiecţia primului calup din cadrul secţiunii Semaine de la Critique, de la ora 21:00. Bernard Payen, selecţionerul prestigioasei competiţii paralele a criticilor de la Cannes, va prezenta publicului bucureştean cinci dintre cele mai bune scurt-metraje din selecţia canneză.

Intrarea la toate proiecţiile şi seminariile NexT este liberă. Spectatorii şi jurnaliştii pot găsi informaţii detaliate legate de filmele, programul şi specificul evenimentelor din competiţie pe site-ul oficial al Festivalului, www.nextproject.ro.

Menit să ducă mai departe amintirea regizorului Cristian Nemescu şi a sound-designerului Andrei Toncu, festivalul este organizat de Societatea Culturală NexT, în jurul căreia se grupează mulţi dintre prietenii şi colaboratorii celor doi.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus