aprilie 2008
Festivalul de film B-EST 2008
Festivalul Internaţional de Film B-EST
ediţia a IV- a
14
- 20 aprlie 2008



Lista lungmetrajelor prezente în competiţie:

Actresses/ Actrices
Franţa, 2007, 107 min
Regia: Valeria Bruni Tedeschi
Scenariul: Valeria Bruni Tedeschi, Noémie Lvovky, Agnés de Sacy
Distribuţia: Valeria Bruni Tedeschi, Noémie Lvovsky, Louis Garrel, Mathieu Amalric, Marysa Borini, Valeria Golino

Premii: Premiul special al juriului "Un Certain Regard", Festivalul de Film de la Cannes, 2007
Nominalizare Cea Mai Buna Actriţă în Rol Secundar - Noémie Lvovsky, Premiile César, 2008

Sinopsis: Actriţă bântuită de rolul Nathalia Petrovna din O lună la ţară a lui Turgheniev, pe care îl repetă cu multe dificultăţi, Marcelline încearcă să-şi uite angoasele. Însă nimic n-o ajută, nimic nu împiedică timpul să treacă şi să-i arate că are 40 de ani, este singură şi nu are copii. Uimită încontinuu de lumea pe care o priveşte de parcă nu găseşte cheia, Marcelline încearcă fără încetare să comunice cu toţi cei care o înconjoară...

Valeria Bruni Tedeschi
Actriţă, regizor, scenografă şi monteur, s-a născut la Torino, Piemont, în 1964. Sora celebrei Carla Bruni, actuala soţie a preşedintelui Franţei, Nicholas Sarkozy, Valeria şi-a început cariera ca actriţă în 1986. În 2004 a fost membră a Juriului Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. De-a lungul carierei a obţinut premii Fipresci, Cesar, David şi Pasinetti.


Breath/ Soom
Coreea de Sud, 2007, 84 min
Regia: Kim Ki-duk
Scenariul: Kim Ki-duk
Distribuţia: Chen Chang, Jung-woo Ha, Ki-duk Kim, Ji-a Park

Premii: Nominalizat la Palme d'Or, Festivalul de Film de la Cannes, 2007

Sinopsis: Cel mai recent film semnat Kim Ki-duk spune povestea de dragoste a lui Chang Chen, un prizonier mut condamnat la moarte, care se îndragosteşte încetul cu încetul de femeia care îi decorează celula de închisoare. Aceasta, deşi nefericită cu propria ei viaţa personală, încearcă să lumineze ultimele zile ale lui Chang.

Kim Ki-duk
S-a născut în Bonghwa, Coreea de Sud, în 1960. A studiat Artele în Paris între 1990-1992. În 1996 a debutat ca regizor cu filmul Ag-o (Crocodile). O caracteristică a personajelor din filmele sale este faptul ca acestea vorbesc foarte puţin sau chiar deloc. Până în prezent Kim Ki-duk a adunat peste 30 de premii şi nominalizări la diverse festivaluri internaţionale de film.



Buddha Collapsed out of Shame/ Buda as sharm foru rikht
Iran, 2007, 81 min
Regia: Hana Makhmalbaf
Scenariul: Marzieh Makhmalbaf
Distribuţia: Abbas Alijome, Abdolali Hoseinali, Nikbakht Noruz
Premii: Ursul de Sticlă, Festivalul de Film de la Berlin, 2008
Premiul Special pentru Pace, Festivalul de Film de la Berlin, 2008
Premiul TVE Otra Mirada, Festivalul de Film de la San Sebastian, 2007

Sinopsis: Acţiunea se petrece în Bamian, oraşul unde există, până să fie distrusă de fundamentaliştii talibani, o statuie gigantică şi veche de secole a lui Buddha. Filmul este o călătorie exotică şi înspăimântătoare în minţile copiilor care locuiesc în acea zonă izolată şi ale copiilor afectaţi de violenţa de pretutindeni.

Hana Makhmalbaf
Primul ei scurtmetraj a fost prezentat la Festivalul din Locarno atunci când ea avea numai 8 ani. I-a fost practic interzisă intrarea la premiera filmului său Joy of Madeness (2003) - un making-of al filmului surorii sale, At Five in the Afternoon (2003) - în cadrul Festivalului de la Veneţia, legislaţia italiană prevăzând ca minorii să nu fie admişi la un film care nu beneficiază de rating. A urmat cursurile a Mahkmalbaf Film School şi a studiat cinematografia timp de 5 ani. Regizoarea iraniană de numai 19 ani, fiica ilustrului Mohsen Makhmalbaf, Hana Makhmalbaf este la primul său lungmetraj cu Buddha Collapsed Out of Shame.



Jellyfish / Meduzot
Franţa - Israel, 2007, 78 min
Regia: Shira Geffen, Etgar Keret
Scenariul: Shira Geffen
Distribuţia: Sarah Adler, Nikol Leidman, Gera Sandler, Noa Knoller, Ma-Nenita de Latorre, Zharira Charifai
Premii: Camera d'Or, Festivalul de Film de la Cannes, 2007
Premiul pentru scenariu SACD, Festivalul de Film de la Cannes, 2007

Sinopsis: La petrecerea sa de nuntă, Keren îşi rupe un picior, astfel încât este obligată să îşi anuleze luna de miere în Caraibe. O fetiţă ciudată iese din mare şi o urmăreşte pe Batya precum o umbră; viaţa femeii este schimbată în momentul în care decide să o ia pe fetiţă sub aripa sa ocrotitoare. Joy este o menajeră din Filipine care lucrează pentru o bătrână dură; fără să ştie, o ajută pe femeie să se împace cu fiica sa de care aceasta se îndepărtase. Un portret al unei lumi în care fiecare se descurcă cum poate mai bine, căutând dragostea şi ceva de care să îşi amintească sau de care să uite. Aşa este viaţa în Tel-Aviv...

Edgar Keret
Născut în 1967, Edgar Keret este cel mai cunoscut scriitor între tinerii israelieni de astăzi. Cărţile sale au fost recunoscute de critica internaţională şi câteva dintre poveştile sale, publicate în douăzeci şi patru de limbi, au fost adaptate pentru scenă şi cinema pretutindeni. Primul său scurtmetraj Skin Deep (1996, 40 min), a câştigat premii la câteva festivaluri de film internaţionale şi a primit Oscarul Israelian în 1996.

Shira Geffen
Născută în 1971, scenarista şi co-regizoarea filmului Jellyfish este una dintre cele mai creative artiste contemporane din Israel. Este recunoscută în special pentru cărţile sale pentru copii şi pentru piesele şi punerile în scenă cu care a fost în turneu în Israel şi în lume.



Once
Irlanda, 2006, 85 min
Regia: John Carney
Scenariul/ Writing Credits: John Carney
Imaginea/ Cinematography by: Tim Fleming
Distribuţie/ Cast: Glen Hansard, Markéta Irglová

Premii: premiul Oscar pentru Cel Mai Bun Cântec (Falling Slowly), 2008
Premiul Publicului World Cinema, Sundance Film Festival, 2007
Premiul Publicului, Dublin International Film Festival, 2007
Cel Mai Promiţător Debut, Evening Standard British Film Award, 2008
Cel Mai Bun Film Străin, Independent Spirit Awards, 2008

Sinopsis: Once este un musical al zilelor noastre. Poate. Acţiunea se petrece pe străzile Dublinului, iar coloana sonoră cuprinde cântece ale lui Glen Hansard (din formaţia irlandeză The Frames) - actorul principal - şi ale Markétei Irglová. Filmul spune povestea unui cântăreţ ambulant şi a unei emigrante din Cehia care descoperă că împărtăşesc dragostea pentru muzică. De-a lungul unei săptămâni pline de evenimente, în timp ce scriu, repetă şi înregistrează mai multe cântece, cei doi ajung să se îndrăgostească unul de celălalt.

John Carney
Născut la Dublin în 1972, este regizor şi scenarist de film şi televiziune. Câştigător al premiilor Academiei Irlandeze de Film, s-a specializat în filme indie cu buget redus. Carnez a fost basistul trupei rock irlandeze The Frames între 1991 şi 1993 şi le-a regizat o parte din videoclipuri. Pe lângă videoclipurile pe care le-a realizat, a scris şi regizat două scurtmetraje premiate (Shining Star şi Hotel) înainte să realizeze primul său film de lungmetraj. Este cunoscut în special pentru filmul său multi-premiat Once (2006).



Restul e tăcere / The Rest is Silence
România, 2007, 140 min
Regia şi scenariul: Nae Caranfil
Distribuţia: Marius Florea Vizante, Ovidiu Niculescu, Mirela Zeta, Gavril Patru, Silviu Biris, Gruia Sandu, Valentin Popescu, Nicu Mihoc, Silviu Biris, Patru Gavril, Vlad Zamfirescu, Samuel Tastet, Florin Zamfirescu, Alexandru Hasnas, Ioana Bulca.

Sinopsis: La început de secol XX, tânărul Grig este fiul unei vedete a Teatrului Naţional. Prea scund pentru scenă, prea timid cu femeile, excesiv în stilul de viaţă, fiul e pe cale să comită greşeala capitală, păcatul de neiertat în ochii tatălui: să regizeze un film de cinema! Îl visează ca pe cel mai grandios şi mai lung film realizat vreodată. Va fi reconstitutirea fidelă a războiului cu turcii, prin care România îşi cucerise independenţa cu 35 de ani în urmă.

Nae Caranfil
Cu o filmografie ce include Restul e tăcere (2007), Filantropica (2002), Dolce far niente (1998), Asfalt Tango (1996), È pericoloso sporgersi (1994), palmaresul lui Nae Caranfil numără 6 premii şi 2 nominalizări.
Premii: Selecţia Oficială, Festivalul de Film de la Locarno, 2007
Trofeul Martin & Rossi pentru Cel Mai Bun Scenariu al Anului, Festivalul Internaţional de Film de la Paris, 1995
Trofeul Hartley & Merrill (second prize) - Los Angeles, 1999



Wonderful Town
Thailanda, 2007, 92 min
Regia: Aditya Assarat
Scenariul: Aditya Assarat

Premii: Tiger Award, Festivalul de Film de la Rotterdam, 2008

Sinopsis: Intriga aparent simplă a filmului ne conduce de fapt într-o investigaţie complexă şi revelatoare asupra vieţii, iubirii şi morţii. Al doilea lungmetraj al scenaristului şi regizorului Aditya Assarat spune povestea unui tânăr arhitect dintr-un oraş mare care călătoreşte într-un orăşel din Thailanda, unde trebuie să supervizeze construirea unui hotel luxos pe malul mării dupa tsunamiul din 2004. În acest timp, el se îndrăgosteşte inevitabil de o tânără femeie. Inevitabil pentru că un sentiment de predestinare tragică se dezvoltă pe parcursul celor câtorva săptămâni sub forma unor ameninţări violente care vor izbucni spre finalul poveştii.

Aditya Assarat
S-a născut la Bagkok în 1972, este un cineast thailandez independent - regizor, scenarist şi producător. A părăsit Thailanda la vârsta de 15 ani pentru o educaţie în SUA, a studiat istoria la Universitatea din New York şi a devenit interesat de cinematografie. Proiectul său de licenţă, scurtmetrajul Motorcycle este despre un tată care îşi jeleşte fiul mort într-un accident de motocicletă. A fost difuzat la zeci de festivaluri de film, printre care Festivalul de Film Internaţional de la Chicago, unde a primit premiul Gold Hugo, şi la Festivalul de Film Internaţional de la San Francisco, unde a primit premiul Golden Gate. Au urmat alte scurtmetraje, inclusiv 705 Sukumvit 55 în 2002 şi Waiting, un scurtmetraj de 22 minute realizat în 2003. În 2002, Aditya a regizat Pru Raw Velvet: A Concert Documentary, pentru trupa rock Pru, lucrând cu prietenul său din copilărie, Kamol "Suki" Sukosol Clap, membru al trupei.



Yella
Germania, 2007, 89 min
Regia: Christian Petzold

Premii: Femina Film - Bettina Böhler, Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, 2007Ursul de Argint pentru Cea Mai Bună Actriţă - Nina Hoss - Festivalul de Film de la Berlin, 2007
Nominalizare Ursul de Argint - Christian Petzold - Festivalul de Film de la Berlin, 2007


Lista documentarelor prezente în competiţie:

A Sunday in Pripyat
Franţa, 2006, 26 min
Regia: Blandine Huk & Frederic Cousseau
Scenariul: Blandine Huk & Frederic Cousseau

Premii: Cel mai bun scurtmetraj, Detroit Docs Film Festival, 2007
Cel mai bun documentar, Independent Film Festival, Dhaka, 2008
Premiul juriului şi Premiul publicului, Festiv'Art, Limoges, 2008

Sinopsis: Undeva în Europa există o zonă interzisă. În inima acestei zone se află Pripyat, la un moment dat un oraş model locuit de aproximativ 50 000 de personae. Un inamic invizibil i-a obligat pe rezidenţi să evacueze zona pentru a scăpa. Construit la începutul anilor '70, Pripyat este acum un oraş fantomă. Pământul pe care a fost construit s-a întors la starea lui naturală, dar urme ale foştilor ocupanţi sunt încă vizibile douăzeci de ani mai târziu.

Blandine Huk
Născută în 1969 la Mulhouse, Franţa. Jurnalist specializat pe Europa Centrală şi de Est. A lucrat cu Frederic Cousseau ca asistent de regie pentru filmul documentar de lungmetraj Sakhaline (2006). Un dimanche à Pripiat (2006) este primul ei film ca regizor.

Frederic Cousseau
Născut în 1963 la Paris. După ce a fost muzician rock/ punk, a început să regizeze filme la sfârşitul anilor '80: Des pieds et des mains (1989), Bartolin (1991), La fatigue (1998), Le 17 au soir (2005), Sakhalin (2006), A Sunday in Pripyat (2006), Rouge nowa huta (2008),



Afghanistan Unveiled, Lifting the Veil
Afghanistan, 2006, 50 min
Regia: Hugh Thomson
Reporter: Sharmeen Obaid-Chinoy

Sinopsis: Acum cinci ani, Beneath the Veil (2001) a arătat drama femeilor care trăiau sub regimul Taliban în Afghanistan. Vălul ascunde femei cărora li se refuză dreptul la muncă, la educaţie şi la orice fel de libertate - închise în propriile lor case. În acest film, jurnalista Sharmeen Obaid-Chinoy se întoarce în Afghanistan pentru a afla cum s-a schimbat viaţa femeilor în cei cinci ani care au trecut de la invazia Americii şi a aliaţilor ei şi pentru a investiga dacă femeile se simt "eliberate" aşa cum susţine preşedintele Bush.

Sharmeen Obaid-Chinoy
Este prima jurnalistă neamericană care a primit prestigiosul premiu Livingston şi cea mai tânără laureată a premiului Jurnalistul de Televiziune al Anului One World Media. Obaid şi-a început cariera la New York Times Television în 2002 şi de atunci a produs şi a fost reporter pentru mai mult de 12 filme peste tot în lume. În 2007, Obaid a călătorit în Afghanistan de unde a transmis pentru Channel 4 (Marea Britanie) şi CNN. Filmul ei Afghanistan Unveiled/ Lifting the Veil se concentrează pe reconstrucţia amânată a ţării şi pe opresiunea femeilor.



Humoresca/ Humoresque
România, 2007, 16 min
Regia şi scenariul: Diana Deleanu
Imaginea: Petre Constantinescu

Premii: Menţiune Specială la Jordan Short Film Festival, 2007
Selecţia oficială a Tehran International Short Film Festival, 2007

Sinopsis: În proverbele oricărui popor se ascunde un adevarat cod moral. O bătrână a respectat cu sfinţenie acest cod şi totuşi, la cei 94 de ani ai săi, se află într-un mare impas... Acest scurtmetraj de satiră politică spune povestea Mariei, care a muncit toată viaţa la C.A.P. Deşi a trăit după un cod moral învăţat de la străbuni, bătrâna ajunge să facă un mare compromis. Pentru a primi bani de înmormântare, Maria apelează la Legea 396/2006, privind acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei.

Diana Deleanu
S-a născut în 1969 la Râmnicu Vâlcea. Este jurnalist de televiziune şi regizor de documentare selectate în numeroase festivaluri de profil. Primeşte numeroase premii printre care, în 1995 Marele Premiu al Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune, în 2003 Premiul I la "Golden Beggar" Festival, Kosice/ Slovacia, în 2005 Marele Premiu şi Trofeul festivalului SIMFEST de la Târgu Mureş, în 2006 Marele Premiu şi Trofeul "Golden Beggar" la Kosice/ Slovacia.



Live Action Radio
Polonia, 2008, 27 min
Regia: Tomasz Jurkiewicz
Scenariul/ Writing Credits: Tomasz Jurkiewicz & Tomasz Wozniczka
Imaginea/ Cinematography by: Tomasz Wozniczka
Distribuţie/ Cast: Pawel Gorka, Grzegorz Olszowik

Premii: Marele Premiu Golden Dinousaur la Festivalul Internaţional de Film ETIUDA&ANIMA, 2007

Sinopsis: Un film documentar despre prietenie şi visuri. Paweł şi Grzegorz se hotărăsc să deschidă un nou post de radio pentru tineri. Noile provocări şi obstacole pe care le întâlnesc se dovedesc a fi un test important pentru prietenia lor.

Tomasz Jurkiewicz
S-a născut în 1981, a absolvit Istoria Filmului la Universitatea Jagiellonian din Cracovia şi în prezent este student la Regie Film la Universitatea Krzysztof Kieslowski de Radio şi Televiziune din Silesia, Katowice.



Nijuman no borei (200 000 phantoms)
Franţa, 2007, 11 min
Regia şi scenariul: Jean-Gabriel Périot

Premii: Laureat al Rotterdam Film Festival, 2008
Cel mai bun film internaţional Ann Arbor Film Festival, 2008
Marele Premiu, Secţiunea Artă, Media Arts Festival, 2007
Cel mai bun regizor de film experimental, Brief Encounters International Short Film Festival Bristol, 2007

Sinopsis: Hiroshima 1914 - 2006. Un documentar care relatează istoria prin montarea cu mare grijă a unui număr enorm de fotografii documentare legate de bomba atomică de la Hiroshima. Cu un monolog calm pe fundal, fotografii cu Domul Bombei Atomice din Hiroshima în centrul lor sunt montate şi proiectate.

Jean-Gabriel Périot
Născut în Franţa în 1974, a regizat mai multe scurtmetraje prin care îşi dezvoltă propriul stil de editare a arhivelor. Majoritatea lucrărilor lui au ca subiecte centrale violenţa şi istoria. Filmele lui, printre care We Are Winning Don't Forget (2004), Even if she had been a criminal... (2006) and nijuman no borei (2007), au făcut parte din selecţia multor festivaluri internaţionale (Clermont-Ferrand, Tampere, Odense...) şi au fost onorate cu numeroase premii.



Nisipuri/ The Village Called Sands
România, 2007, 77 min
Regia şi scenariul: Claudiu Mitcu
Imaginea: Andrei Butică

Sinopsis: În fiecare an, pe 29 august ("de când lumea şi pământul", vorba unui localnic din film), satul Nisipuri e în sărbătoare: are loc un bâlci căruia i s-a dus duhul în tot sudul ţării. Localnicii sunt foarte mândri de bâlciul lor, cel puţin până ajung la comparaţia trecutului cu prezentul, când balanţa se înclină inevitabil în favoarea primului termen. Documentarul surprinde - prin filmări din mână şi cadre lungi (să nu uităm că director de imagine este Andrei Butică) - ziua dinaintea zilei celei mari, pregătirile, evenimentul propriu-zis şi... spartul târgului.

Claudiu Mitcu
La origine monteur şi producător, Nisipuri este filmul lui de debut. Acesta a fost finalizat la sfârşitul anului 2007, iar difuzarea în cadrul festivalului B-EST este premiera lui. Claudiu Mitcu spune despre Nispuri: "este un film de observare, am încercat să ne facem cât mai puţin simţită prezenţa, am lăsat oamenii să vorbească fără a-i întrerupe pentru o interpretare cât mai corectă a evenimentului."



Nu te supara, dar... / Don't Get Me Wrong
România, 2007, 50 min
Regia şi scenariul: Adina Pintilie
Imaginea: Sorin Gociu

Premii: Premiul Golden Dove pentru cel mai bun documentar, Dok Leipzig, 2007
Best of Fest, IDFA International Documentary Festival Amsterdam, 2007
Cea Mai Bună Femeie Regizor, International Film Festival of Contemporary Cinema, Mexico, 2008
Selecţia oficială a Locarno International Film Festival, 2007

Sinopsis: Undeva, cândva... O lume în care timpul curge în ritmul în care pietrele cad implacabil peste pietre. Un univers sieşi suficient, care funcţionează după reguli care scapă logicii obişnuite şi, totuşi, perfect valabil. Zilele trec între rutina cotidiană şi nesfârşite conversaţii despre viaţă, moarte, Dumnezeu, starea vremii. Ce e divin şi ce e uman? Cine aduce şi cine opreşte ploaia? În definitiv ce e normal şi ce nu? O lume marginală, nulă din punctul de vedere al utilităţii sociale, care, scăpând sistemului, scăpând sclaviei pe care o implică "integrarea socială", capătă în schimb privilegiul reflecţiei, al reevaluării propriei existenţe. Acţiuni aparent absurde capătă un sens secund profund emoţional - singura formă de a nega absurdul de fond al existenţei este iubirea.

Adina Pintilie
S-a născut în 1980 la Bucureşti, a terminat UNATC-ul în 2007, este regizor şi scenarist. A participat la mai multe ateliere de scenaristică, printre care: Berlinale Talent Campus în 2006, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin; Aristoteles Workshop tot în 2006 (workshop de realizare film documentar pentru Europa de Est, organizat împreună cu ARTE şi TVR); Script&Pitch Workshop în 2006-2007 (workshop de dezvoltare de scenariu, Italia/ Suedia/ Franţa); Sarajevo Talent Campus, pe durata Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo.



Under the Sky of Ahmedabad
Italia, 2007, 35 min
Regia şi scenariul: Francesca Lignola & Stefano Rebechi
Selecţie oficială la Festivalul de Film Internaţional Uruguay, 2008

Sinopsis: În fiecare an milioane de zmeie de luptă în culori vibrante umplu cerul din Ahmedabad. Makar Sankranti a început iniţial ca un festival religios Hindu, dar a evoluat într-o extraordinară competiţie ce adună milioane de participanţi. Sub cerul imensului, industrializatului oraş nordic indian, milioane de familii lovite de sărăcie supravieţuiesc datorită producţiei de zmeie. Dar ce se intamplă cu mulţimea de zmeie care cad pe pământ în timpul bătăliei aeriene? Pentru a găsi răspunsul trebuie doar să te uiţi în ochii copiilor străzii, exilaţii, care găsesc că cerul de astăzi este la fel de inaccesibil cum a fost dintotdeauna.

Francesca Lignola
Regizoare şi scenaristă, Francesca Lignola se află la primul său film cu Under the Sky of Ahmedabad (2007).



Notă: Filmele se difuzează în România exclusiv la Festivalul Internaţional de Film B-EST.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus