România Liberă / decembrie 2003
După un cumplit de plictisitor The Story Of Us (vă amintiţi? Michelle Pfeiffer şi Bruce Willis formau un cuplu deşirat), regizorul Rob Reiner dovedeşte mult mai multă inspiraţie în acest Alex şi Emma, comedie autoreferenţială cu o Kate Hudson şi un Luke Wilson săltînd ca vrăbiile pe sîrmă (Kate Hudson e doar fiica lui Goldie Hawn). Ca de obicei, îndrăgostit probabil de înfăţişarea lui durdulie şi de postura de actor, Rob Reiner are, ca şi în prăpăditul The Story Of Us, un rol episodic. Dar, dincolo de amor propriu, ideea e deşteaptă pentru că lărgeşte cîmpul autoreferenţial.

Despre ce e vorba? Alex e un scriitor. Angajează o stenografă, pe Emma, pentru că în 30 de zile trebuie să scrie un roman pentru a plăti o datorie de bani unor mafioţi cubanezi. Romanul, observăm de la început, e unul autobiografic, pentru că Alex are o problemă cu femeile, în sensul că nu se poate angaja într-o relaţie serioasă şi, nu degeaba, dă mereu peste femei nepotrivite. Pînă să ajungă să-şi dea seama că Emma îi e pe măsură, Alex trebuie să scrie cartea. Încet-încet, pe măsură ce scrie şi cartea începe să prindă viaţă sub ochii noştri (cu acelaşi actor în hainele personajului literar), Emma (aceeaşi Kate Hudson) apare în mai multe roluri de servitoare (adorabile cu toate - cînd suedeză, cînd nemţoaică ori americancă), fără ca măcar să viseze să egaleze farmecele periculoase ale eroinei, Pauline (interpretată de Sophie Marceau). Care Paulină nu vede decît bani (exact ce-i lipseşte eroului).

Reiner, ajutat de trei scenarişti, dă la iveală un scenariu lucrat în amănunt, sprinţar şi elastic, unde realitatea filmului se amestecă în dublu sens cu cea a cărţii. În acest dialog intervine Rob Reiner, care joacă rolul editorului, ceea ce face ca autoreferenţialitatea să reverbereze. Grija pentru scrierea scenariului reuşeşte să dea credibilitate procesului de conştientizare a mugurilor iubirii de către scriitorul zăpăcit, dar e interesant cum cele două poveşti sunt duse în acelaşi timp, cum se influenţează reciproc.

Alex şi Emma e cu atît mai digerabil cu cît interpreţii sunt simpatici şi talentaţi, mai ales Kate Hudson, care probabil că are un mic soare pe dinăuntru. Mai ales cînd le joacă pe rînd pe servitoarele străine există "riscul" să pufneşti în rîs la fiecare grimasă. Nu e de mirare că la cum îşi îngustează ochii a neîncredere e imposibil ca Luke Wilson să-i reziste.


Alex & Emma / The gambler, 2003,
regia Rob Reiner,
scenariul Jeremy Scheinman, Adam Scheinman, Andy Scheinman, Rob Reiner;
imaginea Gavin Finney; montajul Robert Leighton, Alan Bell;
costumele Shay Cunliffe; scenografia Helen Harwell; muzica Marc Shaiman;
cu: Kate Hudson, Luke Wilson, Sophie Marceau, David Paymer, Rob Reiner.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus