aprilie 2008
17 aprilie 2008

The Beauty Exchange / Standard de frumuseţe
(Erika Hniková, Cehia, 2004, 77 min)

Societatea de consum în care trăim ne bombardează cu "idealuri de frumuseţe feminină". Mass media actuală, televiziunile comerciale, industria de cosmetice, revistele glossy - dezvăluie, la tot pasul, cum trebuie să arate femeile, propunând modele care de multe ori sunt abstracte.

Ideea de "ideal de frumuseţe feminină" le urmăreşte la fiecare pas pe protagonistele acestui film excepţional. Eva încearcă să îşi subţieze bustul apelând la chirurgia plastică, Karolina - încă studentă - este obsedată de cosmetice, Magda este o victima a dietelor, iar Zuzana - una a concursurilor de modelling.

Idealul de frumuseţe creat în mod artificial e un adevărat fenomen în lumea întreagă, iar Erika Hníková studiază problema din mai multe unghiuri. Pe lângă opiniile protagonistelor, aflăm şi părerile altor persoane - studente, regine ale frumuseţii, feministe. Regizoarea participă şi ea la dezbateri, şi prin film nu doar ridică problema idealului de frumuseţe feminină, ci şi descoperă mai multe despre propria-i persoană.


După programul "de cursă lungă" din anul Capitalei Culturale Europene, Cinemateca ASTRA FILM reia vizionările în 2008, propunînd publicului cinefil întîlniri săptămînale cu cele mai interesante filme documentare din ultimele două decenii, multe dintre ele premiate la festivaluri internaţionale celebre. Un film documentar adevărat îţi spune ceva ce nu ştiai sau te face să priveşti cu alţi ochi ceea ce credeai că ştii.

În 2008, filmele Cinematecii ASTRA FILM sunt grupate tematic. Prima temă, Femeia - personaj principal în filmul documentar.

Subiecte precum căsnicia, maternitatea, rivalitatea între femei sau competiţia cu bărbaţii pot lua forme infinite de la o cultură la alta. Cîteva dintre ele vi le prezentăm în săptămînile care urmează.


Vă aşteptăm la Cinemateca ASTRA FILM, în fiecare joi de la ora 14.00, în Piaţa Huet 12, Sibiu, Tel. 0269/210.134.
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus